Najveći svjetski pustolov Kristijan Ilinčić o stanju u Afganistanu: “Odvode djevojčice, stiže horor…”

Posljednje Vijesti

Kristijan Ilinčić, najveći svjetski pustolov i influencer objavio je na svojim društvenim mrežama podsjetnik o svom putovanju u Afganistan, ali i informacije koje on ima o trenutnim dešavanjima u toj zemlji.

“Ne tako davno posjetio sam Afganistan. U istraživanju te zemlje pomogli su mi lokalni ljudi, proveo sam s njima dovoljno vremena da ih upoznam, zavolim, da vidim da se radi o dobrim ljudima koji vole svoju zemlju i svoj život. Ove dane s grčem u želucu i zebnjom u duši promatram što se događa u toj zemlji”, priča Ilinčić.

Procjene Amerikanaca da će talibanima trebati i do 90 dana da osvoje Kabul pokazale su se pogrešnima. Kabul je pao za 90 sati, ističe Ilinčić i naglašava:

“Predsjednik je pobjegao iz zemlje, a njegova vojska je vrlo lako predala oružje. Kamo god su stizali talibani, ljudi su odustajali od borbe. Mnogi tvrde da se nešto čudno dogodilo, da se iza nekih vrata sklopio deal i da je zemlja prodana. Sve ovo mi je nadrealno. Život koji sada stiže u Afganistan je horor. Talibani neće donijeti ništa dobro. Prema informacijama s terena, već sada idu od vrata do vrata i odvode djevojčice kao buduće žene svojim ratnicima. To su radili i prije.

Žena nije imala nikakva prava, nije mogla raditi, djevojčice nisu mogle ići u školu. Afganistan su vratili u kameno doba. Ovo što pišem su izvještaji sa terena i u razgovorima sa lokalnim ljudima koje sam upoznao dok sam putovao Afganistanom, a ne medijski natpisi”, tvrdi Ilinčić.

Također sve ovo vrijeme ističe kako je bio i u kontaktu sa prijateljima, vodičem i vozačem, pomagao im je kako god je mogao, sa svojim kontaktima je rješavao pozivna pisma za Tursku.

Leave your vote