Nakon Dodikovog sastanka sa Erdoganom, Šarović poručio: Ideja mirne disolucije BiH je tačka razlaza SDS-a i SNSD-a

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da ga nije briga s kim će Dodik razgovarati ali ja važno “šta je rezultat njegovih razgovora”.

“Inicijativa za raspakivanje Dejtona za nas je nedopustiva”, istakao je Šarović, osvrćući se na nedavni sastanak Milorada Dodika i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Dodao je da je problem što je Dodik svojom izjavom poručio da je Dejton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od Erdogana da se u tu temu uključi i posreduje.

“Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikavih dodirnih tački jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske”, poručio je Šarović.

On je kazao da je naivno vjerovanje da postoje danas unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i koji bi RS dali, u tom novom političkom dogovoru isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što to danas imamo.

“Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu.

Ideja mirne disolucije je tačka razlaza naših politika jer mi u SDS smatramo da je to najoposanija zamka za nespremnu RS i mi kao stranka ćemo se odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi”, zaključio je Šarović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.