Nakon gostovanja u NSRS-u Dragan Čović stigao u Tuzlu da govori o važnosti saradnje Hrvata i Bošnjaka…

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović od sinoć je aktivan u posjetama stranačkim ograna na lokalnom nivou. Nakon govora na posebnoj sjednici NSRS-a, zaputio se ka Brčkom, Orašju te naposlijetku Tuzli, gdje je govorio o važnosti zajedničke saradnje Hrvata i Bošnjaka.

Čovićevo ime od jučer je u fokusu regionalne javnosti nakon što je na poziv predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika bio gost tokom posebne sjednice entitetske skupštine.

Tokom svog govora izjavio je niz spornih tvrdnji poručujući, između ostalog, Srbima da čuvaju RS i da se nada “da ih u BiH neće snaći ista sudbina kao Hrvate”.

Nakon toga Čović se zaputio na sastanak u Brčko, a zatim i Orašje sa stranačkim kolegama i članovima Kantonalnog odbora HDZ-a BiH, na kojem se govorilo o aktuelnim temama i političkom djelovanju.

Čović je u Posavini govorio o stranačkim aktivnostima i trenutnoj političkoj situaciji kao i toku pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona BiH. Istaknuo je kako će idući sedmice zasjedati Predsjedništvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), gdje će se nastaviti pripreme za vanredno zasjedanje HNS-a.

“Obilazimo sve naše prostore, ovdje sam često. Nastavljamo kako smo radili i do sada, u krajevima gdje živimo nastojimo neke stvari pokrenuti na bolje. Informirao sam predstavnike vlasti i članove stranke o aktuelnoj političkoj situaciji i vođenim pregovorima o izmjeni Izbornog zakona. Nastavljamo dalje raditi”, istaknuo je Čović.

U Orašju se razgovarali i o aktivnostima i saradnji s dužnosnicima iz Republike Hrvatske.

“Uskoro će ovdje doći predstavnici iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i drugih ministarstava Vlade Republike Hrvatske, da zajedno pokrenemo neke projekte. Analizirali smo i dio saobraćajne infrastrukture, razgovarali o luci i lučkoj upravi ovdje u Orašju. Razgovarano je i o budžetu Federacije, iako još nije usvojen, planiraju se transferi nižim razinama i u ovoj godini, koji su značajni našim općinama ali i kantonu”, kazao je Čović.

Lider HDZ-a BiH zatim se zaputio ka Tuzlu gdje je, daleko od očiju javnosti, održao sastanak sa rukovodstvom tamošnjeg ogranka stranke, zatim predstavnicima katoličke crkve te boračkih i kulturnih udruženja.

Kako je navedeno u saopćenju tuzlanskog HDZ-a, gotovo jednoglasno je iskazana doza zabrinutosti za ukupno političko stanje, a koje za posljedicu ima slabljenje ekonomskih prilika, neizvjesnost i dodatno slabljenje ukupnog životnog standarda.

“Na poseban način istaknuto je da ostaje žaljenje da nije došlo do dogovora ključnih aktera u Federaciji BiH budući je iskreni odnos i saradnja Bošnjaka i Hrvata na društveno-političkom planu od iznimne važnosti, kako za Tuzlanski tako i druge kantone. Upućen je poziv i na jaču saradnju kroz organe državne i federalne vlasti s ciljem realizacije značajnih projekata za ovo područje”, napisano je u saopćenju za javnost.

Politički predstavnici naglasili su sve izraženiji problem ustavne i zakonske primjene konstitutivnosti naroda u institucijama u Tuzlanskom kantonu, a što je jedini zaštitni mehanizam za ostvarivanje prava naroda koji su manje brojniji na nekom od administrativnih teritorija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.