Nakon izbora u Francuskoj: Milorad Dodik pozvao Emmanuela Macrona na sastanak, želi mu dati svoje viđenje trenutnog stanja u BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se sastanu, nakon njegove sinoćnje pobjede na izborima.

Dodik je naveo da ga “ohrabruje Macronova izjava da će se zalagati za odbranu demokratije”.

“S tim u vezi, dozvolite da podsjetim na moje pismo od 15. novembra 2021. godine, kojim sam Vam, u svjetlu trenutne političke situacije u RS-u i BiH, kao i zapadnom Balkanu predložio održavanje sastanka”, istakao je Dodik u pismu upućenom u svojstvu člana Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da izražava svoju iskrenu namjeru da na sastanku pokušaju zajednički iznaći kompromisno rješenje za izlazak iz novonastale situacije.

“Otvoren sam za susret na lokaciji u što skorijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po Vašem izboru ili u nekoj od Vaših institucija”, naglasio je Dodik.

Dodao je da Francuska, bez ikakve sumnje, spada u red najvažnijih vanjskopolitičkih i trgovinskih partnera BiH, te se nada aktivnom angažmanu francuskog predsjednika u navedenom kontekstu.

“Razumijevanje i podrška Francuske i Vas kao lidera od neizmjerne je važnosti u navedenom kontekstu”, naveo je Dodik.

Dodik je zaključio da će Macron biti u mogućnosti prihvatiti predloženi sastanak.

“Uvjeren sam da će predstojeći susret biti ključna karika u razumijevanju trenutnog stanja u BiH, ali istovremeno i dodatni impuls razvoju dobrih političkih i ekonomskih odnosa naroda BiH i Francuske”, zaključio je Dodik.

Podsjećamo, Dodik je ranije ostvario bliske veze sa pristalicama poražene Marine Le Pen te su dva poslanika ove stranke prisustvovala obilježavanju neustavnog Dana RS-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.