Nakon razgovora Željka Komšića i Johanna Sattlera: “Snage EUFOR-a trebaju biti raspoređene na državnu granicu”

Snage EUFOR-a ako žele sačuvati stabilnost i mir u BiH trebaju primarno biti raspoređene na državnu granicu, sve su češći zaključci nakon što su u BiH ušle dodatne snage EUFOR-a.

Inače, novopristiglo osoblje EUFOR-a trenutno se priprema za pojačane operativne patrole za podršku svojim bh. partnerima.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nedavno je razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Sattlerom koji je upoznao Komšića i sa odlukom o razmještaju dodatnih 500 vojnika EUFOR-a koji su dobro opremljeni i posjeduju tešku oklopnu mehanizaciju.

Kako je navedeno ti vojnici će biti raspoređeni u dijelove Bosni i Hercegovini u kojima su u proteklom periodu evidentirani ekscesi, posebno u povratničkim sredinama. Komšić je pozdravio ovakav oblik podrške koji puno znači u efektivnoj podršci miru i stabilnosti BiH te očuvanju njenog teritorijalnog integriteta.

Pravnik Sifet Kukuruz izrazio je stav da kroz cijelu historiju BiH, pa tako i 1992. godine, stvarna opasnost je uvijek dolazila isključivo izvan državnih granica.

„Historija svjedoči da pitanje mira i rata u BiH nikada nije bilo isključivo unutrašnje pitanje. Mir je u BiH uvijek bio prisutan kada su utjecaji izvana bili odsutni, a rat je uvijek bio posljedica utjecaja izvana. Zato je danas od vitalnog značaja zaštititi državu BiH od opasnosti koje joj prijete iz susjednih država, a to se može postići isključivo raspoređivanjem snaga EUFOR-a na državnu granicu“, ističe Kukuruz.

Raspoređivanje snaga EUFOR-a na entitetsku liniju razgraničenja ostavlja sumnju da će u slučaju proglašenja nezavisnosti entiteta Republika Srpska (i slijedom toga npr. ruskog i mađarskog priznanja takve nezavisnosti) i izbijanja sukoba, međuentitetska linija razgraničenja postati “državna granica”, a da će, pod izgovorom “sprečavanja ili eskalacije sukoba i očuvanja mira” snage EUFOR-a u suštini štititi aktivnosti na secesiji entiteta Republika Srpska, piše “Patria”.

„To bi značilo da je prisustvo snaga EUFOR-a de facto u funkciji omogućavanja ‘mirnog odvajanja’ entiteta Republika Srpska od države BiH.

Istovremeno, entitet Federacija BiH bi postao ‘sigurna zona’ pod zaštitom snaga EUFOR-a, koji bi, u konačnici, doživio sudbinu sličnu sudbini Srebrenice koja je predstavljala ‘sigurnu zonu’ pod zaštitom UN-a i snaga UNPROFOR-a. Ako je to mogući rezultat pojačanog prusustva snaga EUFOR-a u BiH, onda je to ipak i dodatni razlog za zabrinutost za suverenitet i teritorijalni integritet BiH“, ističe Kukuruz.

Snage EUFOR–a su vojne, a ne policijske snage i trebaju biti raspoređene na državnu granicu.

Osnovni zadatak takvih snaga nije da patroliraju i “prate razvoj situacije” u okviru entiteta, nego da zaštite i garantuju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.