Nakon sastanka državne koalicije u Istočnom Sarajevu mnogi su primjetili kontroverzan detalj: Gdje je zastava Bosne i Hercegovine?

Završen je sastanak u Istočnom Sarajevu između stranaka Trojke, SNSD-a i HDZ BiH gdje je razgovarano o aktuelnim političkim pitanjima i načinima kako odblokirati procese koji su u toku. Ipak, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu mnogima je za oko zapao kontorverzan detalj. Evo i šta je poručeno nakon sastanka.

“Žao nam je svima što je došlo do zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača.

Došli smo u situaciju koja traži rješenja. Ja smatram da lokalni ljudi treba da rješavaju ova pitanja. Spremni smo da uputimo neke od zakona na odlučivanje u PS BiH i vidimo na koji način ponovo možemo deblokirati evropski put”, kazao je Dodik nakon sastanka.

Dragan Čović smatra da je rješenje da se do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH.

“Prije par dana kolega Nikšić, Dodik i ja smo zaključili da se trebamo sastati i naći rješenje iz situacije koja je nastala.

Čini se da rješenje je da do idućeg petka usvojimo u parlamentarnoj proceduri Izborni zakon BiH i time bi riješili glavninu problema koje imamo”, kazao je Čović.

Nermin Nikšić je kazao da mu je žao što je došlo do blokade zamaha koji je nastao nakon dobijanja pregovaračkog statusa za EU.

“Svima nam je žao za onaj zamah što smo imali nakon otvaranja pregovora kada je proizvedena jedna blokada u radu Parlamenta.

Sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na evropski put i pokušamo odblokirati pitanja. Ono što smo postizali do sada je kompromisom postizanje zajedničkih rješenja.

Dogovorili smo se da ponudimo izborni zakon u proceduru u Parlament BiH kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti”, kazao je Nikšić.

Elmedin Konaković je poručio da sastanak nije bio lagan, ali da se i do sada sve rješavalo dogovorom.

“Do sada smo se uspjevali dogovoriti oko veoma teških pitanja.

Vrlo je težak bio sastanak danas, nimalo lagan, ali imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da riješe pitanja.

Izborni zakon kao prioritet, ali i druga pitanja”.

Ipak, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu mnogima je za oko zapao kontorverzan detalj. Nigdje na objavljenim slikama se ne vidi zastava Bosne i Hercegovine iako se radilo o sastanku na državnom nivou.

S druge strane, također se da primjetiti da se ovi sastanci vrlo rijetko događaju u prijestolnici države Bosne i Hercegovine, Sarajevu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.