Nakon skandaloznog neodlaska u Predsjedništvo BiH, premijer Hrvatske Andrej Plenković se pridružio Von der Leyen i Rutteu na sastancima u Vijeću ministara BiH

Kada visoka strana delegacija dolazi u službenu posjetu nekoj državi izraz poštovanja i diplomatska praksa je službeni sastanak sa simboličnim šefom države. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas izbjegao sastanak sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Politički lideri Republike Hrvatske često se vole hvaliti kako su najveći prijatelji Bosne i Hercegovine, najveći lobisti za Bosnu i Hercegovinu u institucijama Evropske unije i država koja najviše podržava otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom za Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, čak i ako Hrvatska lobira u EU, potezi njenog rukovodstva kao što je odbijanje sastanka sa legalnim i ustavnim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine ne samo da su ponižavanje države nego i stvaranje jedne parodoksalne situacije.

Lideri Hrvatske ne priznaju legitimitet Željka Komšića što bi onda značilo i da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao kolektivni šef države nema legitimitet. U tom slučaju se postavlja pitanje kako jedna država čije rukovodstvo nije legitimno može otvoriti pregovore o pristupanju EU.

Dakle hrvatski lideri ili nisu iskreni u tome da su najveća podrška BiH na putu ka EU ili ni sami ne vjeruju u svoje tumačenje legitimiteta Željka Komšića.

Drugi nivo, u međunarodnim odnosima puno bitniji je kako odrediti prijateljski odnos dvije države kada se lideri te dvije države ne sastaju.

Trenutno Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je Željko Komšić. Njegov položaj se na simboličkom nivou, koji je i dalje jako bitan kada se govori o međunarodnim odnosima. Kada Plenković dođe u Sarajevo i sastane se sa vjerskim liderima, a odbije da se sastane sa simboličnim šefom države, on ne pokazuje samo nepoštovanje prema ličnosti Željka Komšića nego prema poziciji Predsjedavajućeg Predsjedništva i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – piše Klix.ba.

To što se na toj poziciji nalazi, svakako legalno izabrani i međunarodno priznati Željko Komšić, ukoliko Plenković zaista poštuje Bosnu i Hercegovinu ne bi smio biti izgovor za ignorisanje Predsjedništva BiH.

Odnosi među državama su mimikrija društvenih odnosa na drugim razinama, a ignorisanjem domaćina se vrijeđa čitava kuća.

Nakon skandala koji je izazvao Plenković, delegacija Evropske unije predvođena predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, premijerom Nizozemske Markom Rutteom sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem stigla je u zgradu Parlamentarne skupštine BiH.

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dočekala ih je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, gdje će potom održati sastanak.

Von der Leyen, Rutte i Plenković će, osim sa Krišto, imati sastanak i sa njenim zamjenicima u Vijeću ministara BiH kao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Inače, sastancima u zgradi Parlamentarne skupštine von der Leyen i Rutteu se pridružio Plenković nakon što se jutros nije pojavio na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH.

Planiran je i sastanak Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Također, evropski zvaničnici bi se trebali obratiti i medijima.

Hrvatski premijer je jučer stigao u Sarajevu i održao sastanak s delegacijom Islamske zajednice u BiH i vrhbosanskim nadbiskupom Tomom Vukšićem sa saradnicima , a zatim i večerao u Sarajevu sa delegacijom HDZ-a koju je predvodio Dragan Čović.

Nizozemski premijer Mark Rutte jučer je, nakon dolaska u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, u pratnji nizozemskog ambasadora u Henka van den Doola, posjetio Memorijalni centar Srebrenica, gdje je položio cvijeće i odao počast žrtvama.

Ursula von der Leyen kasno sinoć je stigla u glavni grad BiH, a ona će pored spomenutih sastanaka imati i razgovore s predstavnicima civilnog društva.

Posjeta se dešava u trenutku kada naša država prolazi veliki test spremnosti da do marta ispuni uslove kako bi i službeno otvorili pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

BiH je u novembru dobila uslovno zeleno svjetlo za početak pregovora, odnosno onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.