“Našla krpa zakrpu” Nakon Zorana Milanovića i Milorad Dodik kritikovao Vijeće Evrope zbog “konstitutivnosti”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da Vijeće Evrope pozivom na ustavnu i izbornu reformu u BiH, kao i odbijanjem Hrvatske da se u zaključke uvrsti njihov “amandman o konstitutivnosti naroda i legitimnom predstavljanju”, pokazuje ko ruši koncept BiH.

“Ako u Ustavu BiH piše da je BiH ‘sastavljena’ od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ako neko sa strane pokušava da to derogira, onda se miješa u unutrašnje stvari, pa taman to bio Vijeća Evrope”, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izrazio je danas u pismu premijeru Andreju Plenkoviću nezadovoljstvo što je vlada dala saglasnost na Zaključke Vijeća Evropske unije o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, jer se njima “ne garantuju prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda”.

“Predsjednik Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Viojeća EU jer se njima ne garatuju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda”, navodi se u saopštenju pres službe hrvatskog predsjednika, uz ocjenu da je riječ o vladinom “propustu”.

VEZANI TEKST: Ljutiti Zoran Milanović pisao Andreju Plenkoviću zbog BiH: “Niste smjeli podržati Vijeće EU, to šteti Hrvatima u BiH”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.