Nastavak suđenja Fadilu Novaliću i drugima pred Sudom BiH: Verbalno se sukobili Vasvija Vidović i tužilac Džermin Pašić

U nastavku suđenja Fadilu Novaliću i drugima pred Sudom BiH zbog sporne nabavke 100 respiratora iz Kine, svoje svjedočenje završio je direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić.

Tužilaštvo je zanimala Izjava o usklađenosti koju proizvođačima van EU izdaje u ovom slučaju Tuf Reindald.

Proizvođač treba da ima oznaku EC, izjava o usklađenosti nakon koje može da na pločice ugrađuje oznaku CE i krene sa prodajom proizvoda u zemlje EU. Ovu izjavu proizvođač čuva kao dokaz da je proizvod, u ovom slučaju respirator, dobio dozvolu za izvoz. Tužilaštvo tvrdi da se ovdje radi o sertifikatu kvaliteta proizvoda, ali se ne govori o njegovoj namjeni – prenosi N1.

Namjena, tvrdi Tužilaštvo nije za intenzivnu njegu, dok je Džemić rekao kako je u dopisu na engleskom Emergency room, pretraživanjem na internetu utvrdio da se radi o intenzivnoj njezi. Odbrana je predočila kao dokaz dopis proizvođača, gdje stoji da je proizvođač iz Kine dobio izjavu o usklađenosti za ventilatore, među kojima je i ACM-812-A.

Tužilaštvo stoji pri tvrdnji da sporni respiratori ne mogu da se koriste u odjeljenjima intenzivne njege, te da se mogu koristiti isključivo u kolima hitne pomoći, prilikom transporta pacijenta.

“Pašić prijeti krivičnom prijavom”

Iznošenjem materijalnih dokaza, odbrana je predočila i tekstove sa određenih portala u kojima se navodi i namjera, a kasnije i realizacija proizvodnje prvog bh. respiratora, koji je, kako kažu, poslije i verifikovan u Velikoj Britaniji, apostrofirajući na to da je šikaniran o strane javnosti zbog tih najava.

Tokom iznošenja dokaza došlo je i do verbalnog sukoba tužioca Džermina Pašića i advokatice prvooptuženog Fadila Novalića Vasvije Vidović, gdje je je Vidovićeva konstatovala kako joj Pašić prijeti krivičnom prijavom zbog njene ranije konstatacije da je Pašić nenadležno postupao upadom u UKCS.

Kaže da to nije nešto što priliči državnom tužiocu, koji je kaže Vidović tokom današnjeg ročišta rekao “pitajte to u Hagu”, što je zaprepastilo.

Suđenje se nastavlja sljedeće srijede, kada će odbrana izvesti vještaka medicinske struke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.