Nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, Jasmila Žbanić: “Zahvaljujući njemu sam živa, a Sarajevo postoji”

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, optuženima za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Sarajeva.

I ovaj put su se ispred suda okupili građani koji su došli da pruže podršku Vikiću i ostalima. Među prisutnima je bila i rediteljica Jasmila Žbanić. Kazala je kako radi istraživanje za film o opsadi Sarajeva.

“Ja sam imala 17 godina kada je počeo rat u Sarajevu. Dragan Vikić je za mene bio i ostao jedna od najsvjetlijih figura za mene, zahvaljujući kojem sam danas živa i ovo Sarajevo postoji.

Ovo suđenje je izuzetno zanimljivo kao filmska priča, ne mogu više govoriti. Čekamo da se sve završi. Nadamo se da će biti brzo jer traje već pet godina”, kazala je Žbanić za N1.

Suđenje se nastavlja iskazima svjedoka odbrane.

Prema optužnici, Vikić i ostali se terete da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.