in ,

NATAŠA DRAKULIĆ SCENARISTICA FILMA DARA IZ JASENOVCA: “Želim da film Quo vadis, Aida? osvoji Oscara”

Nataša Drakulić, scenaristica filma Dara iz Jasenovca

Nataša Drakulić, scenaristica filma Dara iz Jasenovca, kazala je da je kritike na film ne iznenađuju i da je presrećna što je učestvovala u takvom projektu.

”Presrećna sam što smo izdržali, srce mi je puno, čisto i mirno”, istakla je gošća.

U međuvremenu u medijima isplivala je priča da je scenarij za ovaj film gotovo identičan kao scenarij za film “Djeca Kozare”, Lordana Zafranovića, koji je napisan 1986. godine.

Lordan Zafranović je za TV Nova S, povodom polemike koja se razbuktala u srpskoj javnosti, istakao da će na pitanje o “fascinantnim podudarnostima” odgovor dati pravnici u Srbiji i svim zemljama gdje bude emitiran film “Dara iz Jasenovca”.

O filmu Jasmile Žbanić, Quo vadis, Aida? koji je ušao među 15 kandidata za nagradu Oscar za najbolji film van engleskog govornog područja je kazala:

”Želim od srca tom filmu da osvoji Oscara.”

Mnogo prašine digla je i izjava Predraga Antonijevića, režisera Dare iz Jasenovca o logorima u Prijedu devedesetih godina, koje je rekao u emisiji kod Milomira Marića. Drakulić je kazala da za njegove izjave ne može odgovarati.

”Ne mogu odgovarati za izjave gospodina Antonijevića. Svako ima pravo da kaže šta hoće, a pitala bih pre desetak godina, pre nekog drugog režima kako se pristupalo nekim tenderima. Nikada nećete narodu ugoditi u bilo kom smislu. Najvažnije je na kraju napraviti ovaj film, i ja sam ponosna. Nekako mislim da se moj život prelomio s ovim filmom”, istakla je Drakulić.

Pojavile su se optužbe i da je Dara iz Jasenovca antihrvatski film. Njen odgovor je:

”Ovaj film jeste antiustaški, ali nije antihrvatski. Nije propaganda, ovo je film emocije”.

Kćerka progovorila o zdravstvenom stanju heroine nane Fate Orlović: “Rekli su da nije ništa opasno. Pod nadzorom je!”

Aleksandar Vulin se izvinio muftiji Mevludu Dudiću