Nekadašnja glasnogovornica Tribunala: Nesreća Daytona – prvi put u BiH uveden koncept srpskog entiteta

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica Tribunala u Haagu, komentarišući za N1 francusko predsjedavanja Evropskom unijom istakla je kako je zvanična politika službenog Pariza poštivanje “teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine” i pružanje “pune podrške evropskoj perspektivi BiH”.

Hartmann je dodala da se ne razumije šta Francuska konkretno radi u tom smjeru.

“U svakom slučaju, zemlje Unije su veoma podijeljene i ta podjela je tim veća jer neke, a posebno Francuska, ne razumiju ulog u onome što se dešava (uloga i ambicije Rusije na Balkanu itd.)

Bilo bi dobro pozvati Francusku da razotkrije svoju politiku na Balkanu i da kao predsjednica EU ukaže na značaj koji pridaje trenutnoj krizi”, naglasila je ona.

Poručila je kako se “nada svim srcem “da Francuska nije u “miteranskoj dinamici” na Balkanu.

“Ali ćemo se umiriti tek kada Francuska bude jasno zauzela stav u korist izborne reforme u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Nacionalističke pretenzije koje zahtijevaju transformaciju Bosne i Hercegovine na etničke teritorije, sami pretvoreni u izborne kantone po mjeri jednoetničke partije, podsjećaju na ono što je Francuska radila u Libanu prije jednog stoljeća i što i danas podriva zemlju.

Tako Francuska i Evropa ne mogu braniti teritorijalni integritet i budućnost Bosne i Hercegovine unutar EU”, zaključila je za N1 Florence Hartmann.

Dayton je imao nesreću da prvi put u historiji u Bosnu i Hercegovinu uveden koncept etničke teritorije sa srpskim entitetom, naglasila je bivša glasnogovornica Tribunala u Haagu te dodala “da bi pojačanje ove dinamike značilo nagrađivanje masovnih zločina koje je osudio ICTY i time osudili na smrt Bosnu i Hercegovinu”, kazala je Hartmann.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.