Nekadašnji federalni premijer Fadil Novalić “kao grom iz vedra neba”: “Ima u Njemačkoj “idioten test”, gdje se ovakve konstatacije naredaju, njih 10 i onda osobi koja baš nije u redu se gleda da li je napredovala”

Bivši premijer Federacije BiH i zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH tokom rasprave o predloženom budžetu Federacije BiH kazao je da se situacija u vezi s budžetom FBiH pretvorio u svojevrsnu “hajdučiju” i “upad u Parlament”, gdje se tražilo da se za jedan dan usvoji budžet težak 7,5 milijardi maraka.

Na početku svog izlaganja Novalić je kazao kako mu je “drago da su 22. januara, praktično u ponoć dobili nacrt budžeta”.

-Kako reče skoro, nekad oko Nove godine, naš kolega Žuljević:

“Nismo poslali prijedlog budžeta jer želimo za razliku od prethodne Vlade dati vremena građanima i akterima da se detaljno upoznaju i da u dva čitanja bude usvojen budžet Federacije”. Ja sam nekad se bavio malo nekim stvarima i ima u Njemačkoj “idioten test”, gdje se ovakve konstatacije naredaju, njih 10 i onda osobi koja baš nije u redu se gleda da li je napredovala. Samo što su ovdje na drugoj strani su građani Federacije, mislim, ne treba nas niko praviti idiotima – kazao je Novalić.

Napomenuo je da su “ovdje svi govorili o troškovnoj strani budžeta, da su ustvari uopštene, nisu konkretne…”

-Znamo da je, ja znam da je kolega Marjanović i ne znam ko još iz SDP-a jako kritikovao prije dvije tri godine kako budžet nije razvojni i to je bila jedna maksima. U momentu kad je na cestama bio trasfer iz budžeta 360 miliona. I to tačno se znalo šta je: Nević Polje, Hranjen, obilaznica Mostar, Bihać – mMaljevac , Tuzla – Orašje i Aerodrom Bihać. Sad su se nažalost te stavke jako smanjile – trostruko, i uopštene su, i kako reče kolega, “po prvi put i one druge ceste”.

Ne znam koje, valjda one što vode do njiva i do nečega. I naravno dobit će ih onaj ko bude poslušan – kazao je Novalić.

On je dodao i kako Zakon o izvršenju budžeta nema nikakav značaj, jer u suštini izvršenje budžeta radi Vlada.

-Znači stavke u budžetu moraju biti jednoznačno određene i jasne. Ove to nisu – kazao je Novalić.

Drugi problem, kako je kazao, je to što neke stavke, “koje ionako se izbjegavaju u budžetu i zbog revizija a i zbog suštine same”, kao što je izdvajanje dva miliona – kapitalni izdaci neprofitnim organizacijama – otišle su na 35,5. jasno je zašto su rasle. Rasle su zato što recimo ako ćete raditi neki sportski teren, to će se dati vjerovatno klubu a ne općini, jer onda oni nisu obaveznici javnih nabavki, a preko toga onda možete zaista raditi neke “elastične operacije” – kazao je Novalić, te dodao kako “ne bi više o rashodovnoj strani, jer ne može se ni od koga očekivati da knjigu na 240 strana i “7,5 milijardi tešku” proči za jedan dan.

-Radi se ipak o 7,5 milijardi, o 2,5 miliona konzumenata, a čak ni plan neke prodavnice cipela koja ima pet radnika se ne radi ovako brzo i u jednom danu – istaknuo je Novalić.

Kazao je kako mu “sve liči na amaterizam koji je ovdje uveden još kad je bila ovdje ona bazenska galvanizacija, gdje se nisu pogodili čak ni brojevi razdjela, pa je pretvoreno u improvizaciju”.

-Do danas je bilo 29 redovnih i 36 vanrednih sjednica i trebate biti da kažem prilično anarhična osoba da pratite takvu anarhiju, ne možete nikako uhvatiti neki sistem. A na kraju se to sve pretvorilo evo u neku hajdučiju, upad u Parlament, dakle za jedan dan da se usvoji taj budžet od 7, 5 milijardi – kazao je Novalić, a potom se obratio i dopredsjedavajućem Mladenu Boškoviću, koji predsjedava sjednicom:

VEZANI TEKST: Premijer Federacije Nermin Nikšić se obratio javnosti: Jasne poruke onima koji misle da politikom ucjena mogu nešto postići

-I pri tome – bit ću ličan, ovaj amaterizam i improvizaciju morali ste vi gospodine Boškoviću da dođete da sredite, jer vidjeli ste da ne ide, jel’ tako? I mene čudi HDZ, jer znam da je strukturiran, zašto je dopustio da se ovo ovako 10 mjeseci razvlači, morali ste doći da to malo pometete i sad ide bolje, jel’ tako? – pitao je Novalić jučer – prenosi Faktor.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.