Nekadašnji predstavnik Bosne i Hercegovine u NATO-u Alija Kožljak otvoreno: “Potvrđeno da je sigurnost BiH neodvojiva od sigurnosti NATO-a”

Poruke sa samita ministara vanjskih poslova zemalja članica, koji se održava u Bukureštu, najbolja su potvrda opredijeljenosti NATO-a da se pruži sveobuhvatna podrška BiH, kazao je za portal “Avaza” Alija Kožljak, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za sigurnosna pitanja i nekadašnji predstavnik Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Time se implementiraju odluke usvojene na samitu NATO-a u Madridu iz juna ove godine.

Snažno na euroatlantskom putu

“Na ovaj način ministri su potvrdili odluku da je sigurnost BiH neodvojiva od sigurnosti NATO-a.

Današnji sastanak je konkretizovano odluke samita iz Madrida i definisao političke i praktične oblike pomoći BiH, posebno u izgradnji njenih odbrambenih kapaciteta i odupiranju svim aktuelnim prijetnjama i rizicima – pojašnjava Kožljak.

Podsjetimo, danas je na samitu u Bukureštu istaknuto da su Zapadni Balkan i region Crnog mora od strateškog značaja za NATO. Ministri zemalja članica su se sastali sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, državama koje se suočavaju sa pritiskom Rusije.

NATO pojačava podršku ovim zemljama partnerima i obećava zaštitu svakog pedlja savezničke teritorije u svakom trenutku.

“Indirektno je poslata još jedna poruka. Na osnovu onoga kako je organizovan ovaj sastanak, ko je na njega pozvan i kojim redoslijedom su se odvijali događaji, očigledno je da je dat značaj aspirantskom statusu BiH.

O BiH i sa BiH se razgovaralo odmah nakon razgovora sa predstavnicima Švedske i Finske. To je potvrda da je BiH snažno na svom euroatlantskom putu i da je saradnja sa NATO-om intenzivirana – ističe Kožljak.

NATO će pomoći nastavak svih reformi, u skladu sa programima reformi koje su usvojile bh. institucije, a zbog čega je danas iskazano posebno zadovoljstvo.

“To je najkonkretniji oblik približavanja naše države članstvu u NATO-u. To nam ne garantuje članstvo, ali BiH radi na približavanju – dodaje Kožljak.

Osim političke podrške u funkcioniranju institucija, te otklanjanju svih prijetnji teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, NATO i države članice već su počele i sa programima praktične pomoći našoj zemlji.

Praktična pomoć

“Ona je najviše izražena u jačanju odbrambenih sposobnosti BiH i odupiranju sigurnosnim izazovima i prijetnjama i već i konkretizovana kroz multiralne i bilateralne forume NATO-a, kao saveza, ali i država članica koje savez u tom smislu ohrabruje.

Već imamo konkretnu pomoć u suprotstavljanju cyber napadima, od NATO-a i Velike Britanije to su već milionski iznosi za opremanje Kibernetičkog centra u Sarajevu, ali i jačanje kapaciteta osoblja koje će se suočavati s tom vrstom prijetnji.

Imamo i direktnu pomoć u ispunjavanju našeg plana modernizacije Oružanih snaga BiH. Brojni nedostaci, zbog nedostatnih sredstava u budžetu, nadoknađuju se na ovaj način – kroz opremu i sredstva država članica NATO-a – kaže Kožljak.

Izdvojena su i značajna sredstva za izgradnju vojne infrastrukture u BiH, kao i Centra za obuku OSBiH, te druge projekte za koje je BiH pokazala interes.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.