Nekadašnji selektor Zmajeva Duško Vujošević vrlo otvoreno progovorio: “Šteta bi bila da BiH generaciju koja je puna talenata ne iskoristi na pravi način”

Košarkaška reprezentacija BiH se takmiči na pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. O utakmicama BiH, najvećim zvijezdama Jusufu Nurkiću i Džananu Musi, te lošim uvjetima za „Dnevni avaz“ je govorio naš nekadašnji selektor, čuveni Duško Vujošević. Vujošević je od 2017. do 2018. bio selektor BiH i najbolje zna u kakvim uslovima radi košarkaška reprezentacija.

Moćan tim

-Poljska ima dobru reprezentaciju i naš trener (Miličić, op. a) je odličan. Mađari vremenom koje prolazi ne propuštaju da podignu kvalitet koji imaju. Košarka se danas igra stvarno svuda.

Da bi se učestvovalo na velikim takmičenjima, mora se uraditi dobra priprema. Propust u pripremi je priprema za propust – započeo je legendarni Vujošević za „Dnevni avaz“.

Vujošević je pratio pres-konferenciju na kojoj su Nurkić, Musa i „Zmajevi“ otkrili loše uvjete u kojima rade.

-Ono čime BiH treba da se bavi, reprezentacija, kao što ime i kaže treba reprezentovati stanje jedne zemlje. Šteta bi bila da BiH generaciju koja je puna talenata ne iskoristi na pravi način. Trebaju im se obezbijediti najbolji mogući uslovi.

Dobri hoteli, dobre sale, dobri protivnici, a igrači svoj patriotizam trebaju pokazivati tako što će doći i neće paradirati po crvenom tepihu na SFF-u.

Pa čak i ako nema dobrih uslova, da iz inata odigraju i da to ne bude alibi. Reprezentacija ovisi od zemlje. Ako nisu obezbjeđeni dobri uslovi za pripreme, ne može se puno očekivati – istakao je Vujošević.

Prava kombinacija

Čuveni stručnjak je naglasio kako su naša tržišta mala, ali da se u sve moraju uključiti nadležno ministarstvo i država kako bi sportisti imali adekvatne uslove.

Vujošević je od 2017. do 2018. bio selektor BiH i najbolje zna u kakvim uslovima radi košarkaška reprezentacija.

-Bitno je i važno da jedan turnir bude organizovan i u Sarajevu. Kad se napuni tamo Skenderija, s drugom energijom bi se igralo. Kada se napravi sinteza publike i terena, to je prava kombinacija – kazao je on.

Nije mogao, a da se ne dotakne predstojećeg Mundobasketa na kojem će naši susjedi iz Srbije igrati u znatno oslabljenom sastavu. Nema Jokića, Micića, Nedovića, Lučića…

“Navijači Srbije moraju biti spremni na širok spektar očekivanja. Veliki hendikep je izostanak Jokića, kod kojeg nije pitanje samo igračkog kvaliteta, već i imena koje nosi ovog momenta.

Još su neki igrači otkazali, ali mislim da Pešić dobro radi. Kad već vidi da nema taj kvalitet, okreće se da proizvede timski kvalitet – rekao je Vujošević.

Reprezentacija zove

Posebno je komentirao i odazivanje na pozive reprezentaciji.

-Kad neki igrač otkaže, zvao se on Sulejmanović, Jokić, ne otkazuje selektoru. On otkazuje toj zemlji i reprezentaciji. Donekle ja i razumijem igrače.

Sistem takmičenja je takav, imaju ogroman broj obaveza i prema klubovima. Nije ni njima lako, ali ti trebaš pokazati svoje srce i patriotizam – poručio je Duško Vujošević.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.