Nenad Stevandić javno i otvoreno prijeti visokom predstavniku u BiH: “Republika Srpska će biti prinuđena da Schmidta proglasi personom non grata”

“Republika Srpska će biti prinuđena da Christiana Schmidta, bez obzira što ga ne priznaje, proglasi personom non grata”, izjavio je medijima u RS predsjednik Narodne skupštine tog entiteta Nenad Stevandić.

Komentarišući Schmidtovo svjedočenje pred Komitetom za vanjske poslove Britanskog parlamenta i njegovo zalaganje za uvođenje ekonomskih sankcija, Stevandić je naveo da je Christian Schmidt “prevršio mjeru” i naglasio je da “narod nikada nije vjerovao okupatoru kao i onima koji se tako ponašaju”.

“Šchmidt i oni koji ga smatraju legalnim nisu uspjeli da politički unište Republiku Srpsku ili da ospore njena ustavna prava, pa sada žele da kroz ekonomske mjere kažnjavaju narod koji je izabrao tu vrstu stabilnosti i nepovredivosti Srpske”, rekao je Stevandić.

On je naveo da je riječ o “fašisoidnoj tendenciji i da se nikako drugačije ne može nazvati”.

Prema njegovim riječima, to je kao “kada je ubijan narod na Kozari 1941. godine i tjeran u logore zato što nisu bili zadovoljni kome taj narod vjeruje”.

“Bez obzira što ga mi u Republici Srpskoj ne priznajemo, bićemo prinuđeni i da ga proglasimo personom non grata”, naveo je Stevandić.

Schmidt je danas svjedočio pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz RS rekao da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.

Šchmidt je kritikovao odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, kao i svečani defile organizovan u istočnom Sarajevu, a rekao je i da bi volio da je ovo sada vrijeme Paddya Ashdowna kada je bila snažnija podrška međunarodne zajednice.

“Ponekad bih volio biti kao Paddy Ashdown. On je to uradio u drugačijem okruženju. To je uključivalo jako prisustvo SFOR-a, međunarodnih policijskih struktura. Ne bih isključio, ali još to nisam uradio.

Moramo razmisliti o finansijskim odnosno ekonomskim uslovima sankcija. RS nije najbogatiji dio države i treba novac”, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik se osvrnuo i na održavanje parade 9. januara, ali i ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini.

“Devetog januara su imali tzv. paradu. Sljedeće godine se ona neće održavati u ovom formatu. SNSD kojim predsjedava Milorad Dodik pokazuju mnogo veza sa Rusijom, uključujući i njega samog. Moja zabrinutost jeste da postoji određeni ruski utjecaj. Vidjeli smo da Wagner ima regrutni centar u Beogradu.

Bio sam jasan da ako Wagner pokuša da odvede mlade ljude iz BiH u rat, to je na međunarodnoj zajednici da zaustavi”, istakao je između ostalog Schmidt.

Više o obraćanju Schmidta čitajte na linkovima koji su priloženi ispod.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.