Neočekivan potez predsjednika NSRS: Bakir Izetbegović i Dragan Čović pozvani da se obrate na posebnoj sjednici

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović uputio je pozivno pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću da prisustvuju i obrate se na posebnoj sjednici NSRS-a.

Sjednica će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini.

“Imam izuzetnu čast da vas pozovem da prisustvujete i obratite se na posebnoj sjednici NSRS, koju ću zakazati za 1. februar 2022. godine, a koja će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini”, navodi se u pozivnom pismu predsjednicima SDA i HDZ-a BiH.

U pismu predsjednika Skupštine se ističe da bi njihovo prisustvo na posebnoj sjednici NSRS-a dalo znatan doprinos razvijanju dijaloga i iznalaženju najprihvatljivijih rješenja za Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo, nedavno je potpredsjednik PDP- i zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Igor Crnadak podsjetio na zaključke entitetske skupštine koje sada jednom izjavom namjerava poništiti lider SNSD-a Milorad Dodik.

“Objavljujem bivše zaključke NSRS, kao podsjećanje na bivše srpsko jedinstvo povodom Inzkovog zakona. To je RS po Dodiku. 10 stranaka se usaglasi i nešto potpiše, a on sve poništi jednom izjavom, čim se prepadne sankcija. Ko je sad izdajnik, kukavica, strani plaćenik, izrod, … itd?”, napisao je Crnadak.

Podsjećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući situaciju u regiji kazao da sukoba neće biti pa se dotako razgovora sa Bakirom, koji sada neočekivano dobiva poziv u NSRS.

“Sačuvat ćemo mir, nikome nije do rata, ali plašim se neodgovornosti i neozbiljnosti zapada. Mislim da su sankcije loša politika”, jasan je bio Vučić, prenosi B92.

Dodao je da je nama potreban mir i stabilnost, jer mi najbrže rastemo i tu šansu ne smijemo da propustimo.

“Očekujemo da nam kažu da li će da grade autoput od granice do Sarajeva. Što mi da gradimo do Kotromana ako vi nećete da gradite Višegrad-Sarajevo”, izjavio je on i dodao da ćemo “mi da završimo i naš dio do Bijeljine, a oni nisu ni počeli”.
Naglasio je da treba rješavati ozbiljne stvari.

“O čemu god da počnemo da pričamo oni kažu ‘da, da, ali vi ste počinili genocid’. Pričali smo o granicama, bio je prethodni sastav njihovog Predsjedništva. Ja im kažem dajte nam ovo gdje pruga ide za CG, dobit ćete najbolje zemljište. Kažem hajde da riješimo te probleme.

Bakir mi kaže neki Bošnjaci smatraju da to nije dobro rješenje. To je nerješavanje problema”, zaključio je srbijanski predsjednik u intervjuu za TV Pink.

Osvrnuo se i na komentare o obilježavanju neustavnog 9. januara kao dana RS.

“Kažu strašno je ovo što se desilo 9. januara u RS, a bio defile policije. A ne pišete šta se desilo u Bužimu i u Sarajevu”, naveo je Vučić.

“Kad Srbe pitate, hajde da malo zakočimo i stanemo, hajde da iskoristimo ekonomske prilike. Mi da ubijamo Bošnjake na možemo, nećemo, ne smijemo…”, zaključio je on.

Leave your vote

-3 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.