Neočekivana i interesantna poruka iz Zagreba za Dragana Čovića: “Daj, bolan, sjaši već jednom, dosadio si!”

Ovih dana je lideru Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Draganu Čoviću, praktično jedinom bosanskohercegovačkom stranačkom lideru bez opozicije, stigla veoma zanimljiva poruka iz Zagreba.

Stav dr. sc. Ivana Markešića, jednog je od najcjenjenijih hrvatskih sociologa religije, objavljen na portalu Autograf.hr, uglednog Drage Pilsela, očekivano, izazvao je dosta pažnje. O njemu se dosta govori u Hercegovini, te je predmet pažnje i analiza. Posebno među onima koji smiju bilo šta kazati o politici lidera HDZ-a BiH.

Tim prije je zanimljivija jer je dr. Markešić jedan od osnivača HDZ-a BiH i njegov bivši glavni tajnik ove stranke.

Podsjetimo, dr. Markešić je redovni je profesor u trajnome zvanju na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Zagrebu. Njegovi stavovi i ocjene o društvenim, političkim i vjerskim problemima često izazivaju i reakcije, posebno kad osvjetljava odnos Katoličke crkve u Hrvatskoj i vlasti, odnosno politike.

Rođen je u Proslapu kod Prozora, gdje je završio osnovnu školu, srednju školu – Franjevačku klasičnu gimnaziju –u Visokome (1972), studij sociologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (1978) te studij njemačkoga jezika na Filozofskome fakultetu u Sarajevu (1984).

Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu završio je poslijediplomski studij iz područja sociologije religije i magistrirao temom »Politička teologija Dorothee Soelle – sociološke pretpostavke i sociološke implikacije« (1988) te na istome fakultetu doktorirao temom “Religija u teoriji sustava Niklasa Luhmanna” (1997).

Nakon završenoga studija (1978) radio kao prevoditelj za njemački jezik u UNIS-ovoj Tvornici pogonsko-kočnih dijelova u Prozoru (1978-1987), potom u Institutu za društvena istraživanja u Sarajevu (1987-1991), zatim glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) (1991-1992). Krajem 1992. prelazi u Zagreb gdje, uz ostalo, radi u Leksikografskome zavodu “Miroslav Krleža” (1993-2005), a potopom do mirovine u Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

Objavio je šest knjiga, više od 40 znanstvenih radova. S njemačkoga na hrvatski jezik preveo je šest knjiga i jednu s hrvatskoga na njemački jezik.

Hercegovački gubernator

Profesor Markešić se u tekstu “Luda je pomisao da se Bosnu i Hercegovinu može podijeliti” bavio i politikom Dragana Čovića.

“Čović i HDZ BiH, uz suglasnost dvojice hrvatskih predsjednika – Plenkovića i Milanovića – jako dobro surađuje s Miloradom Dodikom, s likom koji ne dozvoljava povratak Hrvata u Republiku Srpsku, jer je to – čitajući između redaka takvo ponašanje najviših hrvatskih dužnosnika – od velikog interesa i hrvatske službene državne i hrvatske službene crkvene politike”, komentirao je prof. Markešić.

Stoga, smatra on, ta činjenica sprječavanja povratka prognanih Hrvata u njihov krajiški i posavski zavičaj ne smeta nikome u HDZ-u i u Crkvi u Hrvatskoj.

“Tu i takvu politiku koju na terenu provodi hercegovački gubernator Čović podržavaju gotovo svi popi i fratri – i bosanski i oni hercegovački, osim, naravno neumornog biskupa Komarice koji se svojim govorom o stanju u njegovoj Banjolučkoj biskupiji popeo svima na glavu. Gotovo da mu javno ne kažu, daj, bolan, sjaši već jednom, dosadio si (dopizdio si) više s tom svojom kuknjavom zbog toga kako si imao, pa sada više nemaš župljana. Eto, natjerali smo te da primiš i orden Republike Srpske, pa što više hoćeš? Miruj!”, napisao je prof. Markešić.

Nedjeljiva Bosna

Prema njegovim riječima, službeno ni Republika Hrvatska, ali ni Katolička Crkva u Hrvatskoj “ništa ne čine ni na domaćoj ni na međunarodnoj razini da se krajiški i posavski katolici, posebno oni koji se nalaze na područjima posebne državne skrbi, vrate u Republiku Srpsku, na svoja ognjišta”.

“Razlog tomu je sljedeći i o njemu sam više puta pisao: ako bi se oni vratili svojim kućama, ostala bi pusta mjesta posebne državne skrbi. Svojim domovima tada bi se počeli vraćati prognani i iseljeni Srbi. A to ne bi bilo dobro ni poželjno i to zbog nacionalno-religijske ”krvne slike” toga područja. Ne bi valjalo ponovno je mijenjati.Srbi povratnici u Hrvatsku, kao i Hrvati povratnici u Republiku Srpsku, počeli su smetati svima i izazivati nelagodu već i svojim dolascima u prigodama lokalnih ili, pak, parlamentarnih izbora, a kamoli ne bi smetali svojim povratkom za stalno”, konstatira Markešić.

On ponavlja stav biskupa Franje Komarice koji smatra da su “Naši političari su pijuni u rukama velikih sila! “

“Zaključimo ovaj tekst iskazom biskupa Komarice koji, suprotno Čovićevim i Dodikovim težnjama za novim i legitimnim “preuređenjem” Bosne i Hercegovine, a u čemu imaju podršku u Banskim i Predsjedničkim dvorima, kaže sljedeće:

“Nedjeljiva BiH u Europskoj uniji je i za Europsku uniju i za narode u BiH najoptimalnije rješenje. Sve drugo praktički ne dolazi u obzir. Luda je pomisao da se Bosnu i Hercegovinu može podijeliti. Nema šanse da netko to ozbiljno počne provoditi””, zaključio je profesor Markešić.

Kompletan tekst dr. Ivana Markešića možete pročitati na portalu Autograf.hr.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.