in ,

Nermin Nikšić bez zadrške: Vanjske prijetnje prema BiH, nikada nisu rezultirale ničim dobrim, po one koji su ih iznosili!

Tražim od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine da izvijeste državni Parlament o realizaciji Programa reformi usvojenog 2019. godine, za koji je rečeno da nas vodi ka pristupanju NATO-u

Navikli smo se mi u Bosni i Hercegovini na podcjenjivački odnos, nametanje tutorstva, pa i otvorene aspiracije prema našoj zemlji. Tome često i sami doprinosimo podaničkim odnosom i nedostatkom samopoštovanja prisutnog, nažalost, kod većeg broja političkih subjekata i njihovih vođa, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

“Istorija nas uči kako vanjske prijetnje Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu nikada nisu rezultirale ničim dobrim po one koji su ih iznosili, a pogotovo po one koji su ih pokušali realizirati. Što se Rusije tiče, pozivamo ovu državu na saradnju na svim poljima, a naročito ekonomije, energetike i zdravstva.

Jedini izuzetak je vojna saradnja. Što se tiče vojne saradnje, Bosna i Hercegovina se po tom pitanju već opredijelila. Naše odbrambeno usmjerenje i put u NATO nije neprijateljski čin prema bilo kome, pa ni prema Rusiji. U svim demokratskim zemljama zna se gdje se i kako donose ključne strateške odluke. Ni u Rusiji ne postoji konsenzus građana oko svih strateških pitanja i odluka.

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini bi trebala to znati. Zato smatram da je ključni trenutak da Bosna i Hercegovina i oni činitelji pravnog poretka koji se smatraju državotvornim pokažu odlučnost u pokazivanju da naša država ne može biti zastrašena i pokolebana na svom putu prema NATO-u i Evropskoj uniji.

Tražim od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine da izvijeste državni Parlament o realizaciji Programa reformi usvojenog 2019. godine, za koji je rečeno da nas vodi ka pristupanju NATO-u.

Koliko se sjećam, u programu je navedeno da će Bosna i Hercegovina do 2023. godine bataljonsku grupu lake pješadije staviti na raspolaganje za NATO operacije. Na pola smo puta do tog roka”, istakao je Nikšić.

Dodaje da očekuje da Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine kaže dokle smo došli sa realizacijom ove obaveze, te da se aktivnosti u tom smjeru dodatno ubrzaju.

“Svakako da javnost zaslužuje znati dokle se došlo sa realizacijom mjera ostvarenja interoperabilnosti i usaglašavanja standarda i procedura u OS BiH sa utvrđenim standardima i procedurama NATO-a, što je također jedna od preuzetih obaveza.

Vrijeme je da državne institucije pokažu ozbiljnost i posvećenost pristupanju NATO-u djelima, a ne samo riječima, što je zakonska obaveza Bosne i Hercegovine”, dodaje Nikšić.

Jelena Karleuša i Marija Šerifović raskinule prijateljstvo nakon izbacivanja takmičarke iz BiH iz Zvezda Granda

Bosanski jezik u Velikoj Britaniji i Danskoj: BH UK Network fantastičnim korespondencijama u dijaspori pravi veliku razliku!