Nermin Nikšić i Željko Komšić poslali jasnu poruku međunarodnim medijatorima: “Nečasno je nametati rješenja koja ne važe u vašim zemljama”

Predsjednik SDP Nermin Nikšić i DF-a Željko Komšić u zajedničkom saopćenju datom povodom pregovora o izbornoj reformi istakli su da smatraju krajnje nečasnim nametanje rješenja koja nisu prihvatljiva u državama iz kojih dolaze međunarodni posrednici.

“Ispred Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte pozivamo međunarodne medijatore pregovora o reformi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da ne podržavaju i ne forsiraju rješenja koja će produbiti društvene podjele”, navodi se.

Građani BiH zaslužuju savremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama EU

“Ništa više, ali i ništa manje od toga. Zato smatramo krajnje nečasnim nametanje rješenja koja nisu prihvatljiva u državama iz kojih dolaze međunarodni posrednici”, smatraju predsjednici DF-a i SDP-a.

Dodaju da rješenja koja se nude predstavljaju dodatno kršenje presude Evropskog suda za ljudska prava.

“Prijedlog kojim se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine definišu kao predstavnici pojedinih naroda, neovisno o dodatnoj formulaciji, korak su unazad u odnosu i na trenutno stanje”, navodi se.

Napominju da trenutno svi članovi Predsjedništva BiH imaju obavezu da predstavljaju sve građane države, a definisani su kao predstavnici izbornih jedinica iz kojih dolaze te da se faktičkim uvođenjem naroda kao izbornih jedinica forsira etnička podjela države i plemenski ustroj.

“Svako rješenje kojim se uvodi različit način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u dva entiteta predstavlja korak ka potvrđivanju autonomnog, separatističkog statusa entiteta Republika Srpska. To je očit korak unazad u odnosu na sadašnji model gdje se na jedinstven način biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u obje izborne jedinice”, navodi se.

Dodaju da svođenje procesa na razgovore između političkih subjekata sa sjedištem u Federaciji BiH, umjesto prioritetnog sankcionisanja, smatraju afirmacijom suštinske autonomije RS-a i Milorada Dodika.

“Uvođenje izbornog principa po kojem glas građana vrijedi više ili manje ovisno o njegovom etničkom identitetu ili mjestu prebivališta je također drastična diskriminacija i kršenje principa jednakosti svih građana neovisno o njihovom identitetu ili prebivalištu”, stoji u saopćenju.

Naglašavaju da je presudama Evropskog suda za ljudska prava istaknuto da se od kandidata u izbornom procesu ne može zahtijevati da se izjašnjava kao pripadnik bilo koje određene grupe, niti je prihvatljiva neutemljena razlika vrijednosti glasa.

“Tražimo od svih međunarodnih posrednika da insistiraju da eventualna rješenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ne mogu uključivati diskriminatorne odredbe. U njih se ubraja obaveza etničkog izjašnjavanja i razlika u vrijednosti glasa”, navodi se.

Smatraju da BiH treba evropski i demokratski izborni model.

“U tom smislu za nas u SDP-u i DF-u prihvatljiv je apsolutno svaki model iz bilo koje od država članica EU. Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, cjelovitu, savremenu demokratiju, taj cilj možemo ostvariti jedino uvođenjem rješenja koja jačaju takav ustroj, a ne dubljom etnizacijom i diskriminacijom kroz izborni proces”, zaključuje se u zajedničkom saopćenju predsjednika SDP-a i DF-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.