Nermin Nikšić javno poručuje: “Zastrašujuća je količina bijesa i antagonizma koja je sa svih strana usmjerena ka predstavnicima međunarodne zajednice”

Predsjednik SDP-a i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić obratio se javnosti na Facebooku, a mi u nastavku prenosimo njegovu poruku u cijelosti.

“NIJE POLITIKA VIKA I SVAĐA NEGO RAD I JAČANJE SAVEZNIŠTAVA

Dugo, predugo rekao bih, vladajući političari u našoj zemlji bave se isključivo etničkim podjelama i to tako da šire mržnju i strah među ljudima i narodima.

Nisu ni pomišljali da bi bilo bolje da se za prava svojih naroda i sigurnost građana bore gradeći porušene mostove na povratku izgubljenog međusobnog povjerenja.

Naravno, ti političari dobro znaju da su najveći problemi građana u sva tri naroda isti: nezaposlenost, korupcija, loša ekonomska situacija i nesigurnost. Znaju oni dobro da im je jedini način opstanka skretanje pažnje sa svakodnevnih problema. Zato se opredjeljuju za širenje straha i podizanje tenzija.

Mi ne želimo sudjelovati u toj, za građane i za državu, opasnoj igri. Populizam i površnost postaju matrica ponašanja na našoj političkoj sceni.

Zastrašujuća je i količina bijesa i antagonizma koja je sa svih strana usmjerena ka predstavnicima međunarodne zajednice, našim važnim saveznicima u jačanju države.

Koliko je to moguće držimo se podalje od, za građane, beskorisnih prepucavanja. U isto vrijeme trudimo se da radimo na rješavanju stvarnih problema.

Svoju aktivnost fokusirali smo na usvajanje zakona, poboljšanje ekonomije, zadržavanje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih. Svoje vrijeme trošimo da uradimo sve što možemo da bismo postali dio Evropske unije.

Poražavajuća je spoznaja da zaposjednuti potrebom da sebe i svoje isprazne floskule stave u prvi plan, pojedini političari i njihovi poslušnici i trabanti, u potpunosti zaboravljaju ko su stvarni i dokazani prijatelji BiH.

Istovremeno ti isti političari svoje blagostanje stavljaju ispred općeg interesa i spremni su ugroziti i građane i državu samo da ne bi odgovarali za svoje riječi i djela.

Razlika između dobrih i loših političara se najviše ogleda u tome da li su spremni preuzeti odgovornost za ono što kažu i urade ili postavljaju narod kao živi zid, da bi sebe zaštitili od svake vrste odgovornosti.

Sve ove godine iza rata ti takvi nesposobni i korumpirani političari nas drže u strahu od novog rata. Među njima je mnogo onih koji ni tada nisu uzeli puške u ruke da brane državu i narod, a vjerovatno ne bi ni sada.

U sveopćoj histeriji i takmičenju ko će dati „objektivniju“ analizu poteza visokog predstavnika zaboravljaju koliko su puta nakon rata ili samo u posljednjih osam godina tražili da predstavnici međunarodne zajednice urade posao koji nisu bili u stanju sami završiti.

Zato ovih dana svjedočimo javnom linču i prozivkama onih čiju smo pomoć do jučer tražili. Koga je briga – važno je po ustaljenoj praksi izaći u javnost, osuti paljbu, proglasiti nekoga izdajnikom, kukavicom i bez ikakvog iole objektivnog promišljanja dodatno dizati tenzije.

Ima politike i mimo galame i tenzija. Ne rješavaju se stvari tako.

Pustite pravosuđe i institucije države da rade svoj posao, a posebno prestanite da plašite ljude u ovoj zemlji. Ne pristajemo da izazivate strah kod građana samo zato što pojedini političari ne žele odgovarati za svoja (ne)djela, za korupciju i nezakonite postupke.

Mi ćemo uporno i tvrdoglavo nastaviti raditi na rješavanju konkretnih problema i ne treba nam etnička dimna zavjesa iza koje bismo krili svoju nesposobnost i zloupotrebe položaja.

Bosna i Hercegovina je neprikosnovena, a prava svih građana i svih naroda su garantovana Ustavom BiH. Neka se niko ne igra s tom činjenicom.

Ugrožavanje građana i države bi prouzročilo odgovarajuću reakciju domaćih, ali i međunarodnih snaga prijatelja Bosne i Hercegovine, ali i njenih građana”, naveo je Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.