Nermin Nikšić je potvrdio: Stranke okupljene oko Trojke postavile uslove OHR-u, traže ponovno brojanje glasova i ne žele SDA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je potvrdio da će nekoliko stranaka početi s formiranjem vlasti u kojoj neće biti SDA. Istakao je uslove OHR-u i najavio je da će se tražiti ponovno brojanje glasova Općih izbora za sve nivoe vlasti.

Nikšić je sazvao i danas u centrali SDP-a vodio sastanak kojem su prisustvovali predstavnici NiP-a, NS-a, NES-a, PDA, Bosanskohercegovačke inicijative Fuada Kasumovića i Za nove generacije.

Prema riječima Nikšića, riječ je o strankama koje su prešle izborni prag, a ne o svih 11 koje su podržale kandidaturu SDP-ovog Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da će od Ureda visokog predstavnika tražiti (OHR) da pojasni nametnute izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

“Želim naglasiti da insistiramo i neki će danas ili će u narednim danima imati sastanke s OHR-om. Tražimo hitno, precizno pojašnjenje odluke.

Saglasni smo i pridružujemo se zahtjevima Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da ne dodjeljuje mandate (u Domu naroda Parlamenta FBiH) dok se ta odluka ne definiše, dok se jasno i precizno ne protumači”, obrazložio je.

Predsjednik SDP-a je objasnio zašto će spomenute stranke tražiti ponovno brojanje glasova.

“Usaglasili smo se da insistiramo da CIK što prije moguće, a već su protekli zakonski rokovi, da objavi preliminarne rezultate.

Utvrđene su značajne zloupotrebe u izbornom procesu, a da se nakon objave rezultata uđe u u ponovno brojanje glasova za sve nivoe vlasti. Insistiramo na analizi i evidentiranju nevažećih listića. Neprirodno je da broj nevažećih listića bude skoro pola miliona”, ukazao je – prenosi Klix.

Poručio je da su otvoreni da o formiranju vlasti razgovaraju s drugim strankama, a koje su parlamentarne nakon posljednjih izbora. Najavio je da će se formirati radne grupe koje će utvrditi program na osnovu kojeg će raditi nova vlast.

Potvrdio je da su spremni razgovarati i sa Strankom za BiH u formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo.

Nikšić je za SDA kazao da je to stranka koja nije neizbježna za formiranje vlasti, dok je za HDZ kazao da je neizbježan na višim nivoima.

Optužio je SDA da već “mešetari, pojedinačno razgovara sa zastupnicima o formiranju vlasti”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.