Nermin Nikšić komentarisao presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi: “Presuđeni imaju puno veći problem ako im je najjači argument da sam vršio pritisak”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić prokomentarisao je prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine u predmetu “Novalić i drugi”. Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” na pet, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina.

“Uporno pokušavam zastupati praksu da se presude – ni pravosnažne, a pogotovo prvostepene – ne komentiraju. Nažalost, nekad se ne može pobjeći od toga.

Današnju presudu za aferu ‘respiratori’ također ne bih komentarisao, kakva god da je bila, da nisam u izjavi jedne od advokatica direktno prozvan kako sam s kolegama vršio politički pritisak i prizivao osuđujuću presudu”, rekao je Nikšić.

Ako je to najjači argument odbrane, ističe Nikšić, nepravomoćno presuđeni imaju puno veći problem od navodnog pritiska.

“Nosim kao dio kućnog odgoja, amanet svojih roditelja, da se nikada ne radujem tuđoj nesreći i da je ne prizivam. Nikada ne bih poželio ni najvećem neprijatelju da odgovara za nešto što nije učinio, ali isto tako mislim da niko ne može biti iznad zakona”, kazao je Nikšić.

Dodao je da svako treba da odgovara za svoje postupke.

“Za razliku od nekih predsjednika stranaka koji su samouvjereno tvrdili da će presuda biti oslobađajuća, što valjda nije nikakav politički pritisak, nikada nisam povrijedio pretpostavku nevinosti.

Uvijek sam ponavljao da očekujem da sud profesionalno i nepristrasno utvrdi činjenice i na osnovu toga donese odgovarajuću presudu”, kazao je Nikšić.

Istakao je da baš nikad nije izrekao tvrdnju kako priželjkuje ili očekuje osuđujuću presudu.

“Uostalom, u ambijentu kakav je vladao u Bosni i Hercegovini do mjesec dana unazad siguran sam da bi odmah bio prijavljen zbog pokušaja uticaja na pravosuđe”, smatra Nikšić.

U nastavku je rekao da se iskreno nada kako će u narednom periodu uspjeti vratiti povjerenje građana u domaće pravosuđe, koje je, kako je istakao, jako poljuljano u prethodnim godinama i još uvijek je u takvom stanju.

“S tim u vezi želim da svi građani u Bosni i Hercegovini vjeruju u institucije sistema, te da svi koji budu procesuirani, pa i gospodin Novalić i ostali, imaju fer, profesionalne i nepristrasne postupke”, rekao je Nikšić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić proglašen je krivim u predmetu koji je tretirao nabavku 100 kineskih respiratora. Novalić je kao prvooptuženi osuđen na četiri godine zatvora prvostepeno.

Novalić jutros nije došao na izricanje presude, dok su svi ostali optuženi prisustvovali.

Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” na pet, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina.

Treba istaći i da pravno lice “Srebrena malina”, čiji je vlasnik Fikret Hodžić mora platiti kaznu od 200.000 KM, dok Hodžić mora vratiti 690.000 KM.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.