Nermin Nikšić ljut na SDA i HDZ: “Ovo je pucanj u demokratsku državu!”

Uprkos upozorenjima stručnjaka i argumentima opozicije zastupnici u Skupštini HNK danas su usvojili sporni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, kao i Zakon o izmjenama Zakona o policijskim službenicima, kojim se, između ostalog, uvodi i institut zamjenika policijskog komesara.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kaže da je jučer najavio da će se to desiti, ali da je očigledno bio naivan kada je zastupnike u Skupštini HNK pozvao da se odupru političkom nalogu kojim se doprinosi urušavanju inistitucija sistema i podjeli države.

– Ovo je definitivno pucanj u demokratsku državu i depolitizaciju javnih službi. Samo par dana nakon Političkog sporazuma u Briselu SDA i Bakir izetbegović, između evropskog puta Bosne i Hercegovine i partnertsva s HDZ-om, opet biraju ljubav i saradnju s HDZ-om na urušavanju demokratskih standarda, slabljenju državnih institucija i podjele policije po etničkoj i stranačkoj liniji.

Uvođenje funkcije zamjenika komesara, uz poziciju komesara, te naglašavanje da ova dva dužnosnika moraju biti različite narodnosti, čin je faktičke podjele MUP-a HNK na dvije stranačke policije – ističe Nikšić za Avaz.

Dodaje da je razvlašćivanje policijskog komesara i ponovno uvođenje zakonskih odredbi po kojima svoje postupke mora usaglašavati sa ministrom unutrašnjih poslova HNK, prvenstveno u oblasti kadrovske politike, zapravo stavljanje MUP-a HNK pod političku kontrolu.

– Uvođenjem zamjenika komesara, što je praksa koja ne postoji nigdje drugo u Bosni i Hercegovini, dodatno se “vežu ruke” komesaru. On na ovaj način postaje u potpunosti ovisan o političkom utjecaju i suštinskom stranačkom konsenzusu SDA i HDZ, ukoliko želi poduzeti bilo kakve konkretne korake u službi.

Naravno, ponovno ćemo od vječitih partnera slušati i čitati pamflete o borbi protiv korupcije i kriminala u koje više ne vjeruju ni njihovi najekstremniji sljedbenici. Istina je da na ovaj način SDA i HDZ žele zaštiti svako svoje kriminalce – kaže predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

On je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da iskoriste svoj utjecaj i da osude usvajanje štetnih zakonskih odredbi koje će imati dalekosežne posljedice i uvesti dodatnu institucionalnu segregaciju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.