Nermin Nikšić nakon potpisivanja sporazuma o koaliciji Osmorke i HDZ-a: “Probati do kraja godine formirati i Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH i kantonalne vlade tamo gdje možemo utjecati”

Lider SDP-a Nermin Nikšić, koji je danas potpisao sporazum o koaliciji Osmorke i HDZ-a BiH, kazao je kako je ovo poseban događaj te da su ovim sporazumom htjeli poslati poruku kako će zajedno stranke Osmorke i HDZ BiH pokazati da je stanje i sistem u Bosni i Hercegovini moguće promijeniti. “Imat ćemo vlast koja će se držati programa”, rekao je Nikšić.

Nikšić je naveo kako se Osmorka proširuje iz dana u dan jer im pristupaju i druge političke partije koje “prepoznaju da se radi o novom projektu koji bi trebao biti dobar za sve građane BiH”.

“Nije bilo kontroverzi prije potpisivanja, poremećaja, curenja informacija i dezinformacija, da jedni drugima kroz medije ne poručujemo ništa, otvoreni za razgovore.

Stvaramo atmosferu u kojoj svako može reći svoj stav, boriti se za svoje stavove argumentovano, ali i stvoriti nove pretpostavke na političkoj sceni u BiH.

Kad se dogovorimo nakon svog dogovaranja i potpišemo, da to što je potpisano realizujemo u punom kapacitetu. Zbog toga ovaj sporazum smatram nečim novim na političkoj sceni.

Izvagali smo sve i vrlo smo opredjeljeni da stanemo iza ovog sporazuma. Nosioci izvršne vlasti koji će biti u ime ove koalicije trebaju krenuti u operacionalizaciju”, rekao je Nikšić – javlja N1.

Istakao je kako je moguće je da dođe i do različitog viđenja, ali da su “na to navikli te da su uspostavili sistem u kojem će otvoreno razgovarati o svemu te da će probleme rješavati iza zatvorenih vrata sami a ne putem medija”.

“Predstoji nam dalji rad i probati do kraja godine formirati i Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH i kantonalne vlade tamo gdje možemo utjecati”, rekao je Nikšić.

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije sa drugim strankama.

Dokument sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022-2026. godine.

Riječ je o dokumentu naziva “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”, a na njega će staviti svoj potpis lideri HDZ-a i SDP-a, Dragan Čović i Nermin Nikšić, dok ostali članovi Osmorke, prema dogovoru neće dodavati svoj potpis.

Inače je ovaj sporazum trebao biti potpisan 25. novembra, međutim, to je prolongirano na četiri dana, a u međuvremenu su radne grupe Osmorke i HDZ-a radile na njegovom dorađivanju i “utezanju”.

Podsjetimo, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je zvanično biti potpisan koalicioni sporazum i između HDZ-a BiH i stranaka koje su okupljene oko Osmorke, a koju čine SDP, SBiH, BHI-FK, NiP, NS, ZnG i NES.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.