Nermin Nikšić otvoreno nakon zajedničke entitetske sjednice: Nećemo se gledati preko nišana, spremni smo da radimo

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić predvodio je federalne ministre na današnjem sastanku entitetskih vlada koji je održan u Banjoj Luci, a nakon sastanka sa medijima je podijelio impresije sa susreta.

Na početku, Nikšić je poručio kako je važno da građani vide kako se zvaničnici entitetskih vlada sastaju.

“Hvala na inicijativi koja je došla sa imenovanjem vlade i hvala na domaćinstvu. To je vjerovatno najvažnija politička poruka sa sjednice. Da građani vide da vlade dva entiteta sjede. Nije ovo međudržavna posjeta.

Ovo je radna sjednica dvije entitetske vlade kao dvije najodgovornije institucije za rješavanje problema građana. U funkciji premijera, ministara, mi smo radili stvari koje se tiču životnih problema građana”, rekao je Nikšić – prenosi Klix.ba.

Poručio je kako je razgovarano o dvije važne teme.

“Smatram bitne odluke o insistiranju obje vlade na produžavanju zabrane izvoza oblovine pri čemu smo se složili da to treba biti trajna kategorija. Druga stvar je dogovor na kojem rade već određen period posvećene, a to je da BiH nastupa jednim glasom kada je riječ o Trgovskoj gori.

Dogovorili smo mehanizme kako ćemo to raditi. U Vladi FBiH je nedavno bio ministar Košarac s kojim smo također kvalitetno komunicirali oko toga”, ističe premijer FBiH.

Jedna od tema odnosila se i na izgradnju autoputeva koji će prolaziti kroz oba entiteta.

“Želim ponoviti da je atmosfera bila konstruktivna. Sjednica je bila vrlo ‘lagana’. Lagano smo prošli kroz dnevni red i naše želje šta trebamo raditi kada su u pitanju interesi građana BiH.

To se odnosi i na privredu, izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, Brčko – Orašje – Tuzla, brze ceste Doboj – Tuzla – Zvornik. To su stvari o kojima ćemo morati razgovarati”, rekao je Nikšić.

Također, ističe i kako će se zvaničnici entitetskih vlada sretati u budućnosti i da je to jedino rješenje.

“Mi ćemo se u budućnosti sretati i sigurno imati tema oko kojih nećemo lako postići konsenzus. Međutim BiH ne zaslužuje da se valja u blatu, da kopamo rovove, a nismo spremni uraditi da svima bude bolje. Vlade su iskazale spremnost da radimo svi i stvaramo bolji ambijent za naše građane, poslodavce i radnike kako ne bi odlazili iz BiH.

To stalno ponavljam. Mi smo zemlja koja se nalazi prva na listi na kojoj niko ne želi biti prvi. Preko 500.000 građana BiH je napustilo državu u posljednjih osam godina”, poručio je Nikšić.

Kada je riječ o emisiji obveznica, Nikšić ističe kako je to radila i Vlada FBiH.

“Ja sam bio premijer u periodu od 2011. do 2015. godine. Tadašnja vlada je izašla na finansijsko tržište sa izdavanjem obveznica i ostvarivala u tom periodu niske kamatne stope. Znam da smo kritikovani bili zbog toga što radimo. Prva stvar koju je uradila nova vlada je emisija obveznica. To je jednostavno tako”, rekao je premijer FBiH.

Na kraju, Nikšić je ponovio kako zvaničnici i ministri ne planiraju kopati rovove već razgovarati.

“Najlakše je da svako u svom resoru kopa rovove. Nećemo se gledati preko nišana. Vlada FBiH će razgovarati o svim temama. Vrlo lako je tražiti teme gdje ćemo se dijeliti. Mislim da trebamo uspostaviti povjerenje i graditi mostove pa ćemo razgovarati o temama oko kojih će biti teško postići konsenzus. Vlade moraju biti spremne i da donose teške odluke”, zaključio je Nikšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.