Nermin Nikšić otvoreno progovorio o najavljenim protestima pred OHR-om: “Uopšte ne znam kako smo došli u ovu fazu, neko je dobro lobirao za odluku Schmidta”

SDP BiH prvi je bh. politički subjekt koji je pozvao na masovno održavanje mirnih protesta ispred zgrade OHR-a večeras u 19 sati, a zbog najava izmjena Izbornog zakona BiH koje bi visoki predstavnik trebao nametnuti upotrebom bonskih ovlasti.

Pozivu su se u međuvremenu pridružile i brojne druge stranke, a predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas je tokom predstavljanja programa stranke i slogana za predstojeće Opće izbore, komentirao i proteste koji se ispred zgrade OHR-a trebaju održati večeras – javlja Klix.

“Htio bih se zahvaliti svima onima koji su također pozvali građane, bilo političkim partijama ili organizacijama civilnog društva.

Ono što je nas motivisalo je da pokušamo vratiti u fokus dešavanja oko odluke o nametanju ustavnih promjena i izmjena Izbornog zakona. SDP je bio u prilici da čuje tekst smjernica za donošenje odluke koje su po nama bile, blago rečeno katastrofalne u odnosu na BiH”, komentirao je Nikšić.

Smatra da su najavljene izmjene Izbornog zakona pokazatelj da bi se delegati u Dom naroda Federacije BiH u suštini birali iz samo 4 ili 5 kantona.

“Mislim da je to poruka koja kaže svima onima koji su se drznuli da ne pokušaju slušati svoje etničke vođe u periodu ‘92.-‘95. pa nisu napustili svoje domove i sve one koji misle da se nije trebao provesti aneks 7 u BiH, da su pogriješili i da trebaju da idu tamo gdje je njihov narod ukoliko žele da ostvaruju neka prava”, kazao je Nikšić.

Istakao je i kako se u javnosti pojavila informacija da će visoki predstavnik sutra donijeti odluku kojom nameće izmjene Izbornog zakona, te da tu odluku još uvijek niko nije vidio.

“Mi praktično ne znamo šta bi ta odluka trebala da sadrži. Nije vrijeme da šutimo, da samo čekamo pognute glave. Mi zaslužujemo ni manje ni više od onog što imaju građani EU. BiH želi biti dio te unije.

Kada bi se nekim slučajem nametnula ta odluka, ne možemo dobiti kandidatski status zato što odluka ne ispunjava uslove EU.

Onda mi ustvari dobivamo poruku od EU da ne možemo ni biti članica EU, i da li nas tako guraju ka onim državama koje također nisu članice, Turskoj ili Rusiji. BiH je Evropa i mi želimo biti dio EU”, poručio je Nikšić.

Istakao je da uopšte ne zna kako se došlo u ovu fazu, ali da se dobro lobiralo kako bi se odluka donijela.

“Ono može biti korist HDZ-a na način da je važniji glasač HDZ-a bez obzira koliko ih ima, nego svi drugi glasači u FBiH. Ovo nije dobar put kojim ide visoki predstavnik.

Političari su i doveli do toga da postoji potreba za postojanjem OHR-a. Degutantno je da OHR uvodi nove segregacije”, kazao je predsjednik SDP-a BiH.

Naglasio je da niko ne poziva na nasilne proteste ili radikalizam, suprotno tvrdnjama organizacija ili pojedinaca.

“Nisam ja bio taj koji je zarobljene građane BiH iznajmljivao da rade na objektima i neka se zapitaju zašto je takav odnos prema njima.

Trebamo da se izvinimo za ono što je bilo i da svako preuzme svoj dio odgovornosti i da se okrenemo ka evropskoj budućnosti. Čime je to HDZ do sada bio nezadovoljan”, pitao je Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.