Nermin Nikšić se obratio javnosti nakon dobrih vijesti za BiH iz Brisela: “Toliko o ‘izdajama’ i ‘prodajama'”

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, je na sjednici Evropskog parlamenta izjavila da će Komisija preporučiti Evropskom vijeću da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. “Otkako smo odobrili kandidatski status BiH je napravila impresivne korake. Više je napravljeno u jednoj godini nego u čitavoj deceniji”, kazala je von der Layen.

Tim povodom, oglasio se predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Za mene, kao jednog od lidera Trojke i premijera Federacije BiH, nema veće satisfakcije od ovih riječi predsjednice Evropske komisije.

Dakle, ne govorimo mi o sebi, ne hvalimo se, nego je s najviše evropske pozicije rečeno da smo u godinu dana nove vlasti na državnom nivou uradili više nego naši predhodnici za deset godina. Toliko o ‘izdajama’ i ‘prodajama'”, kazao je.

Navodi da je politika razgovora, kompromisa i izbjegavanja populističkih prenemaganja i svakodnevnih demonstriranja lažnog patriotizma, dala ogroman rezultat.

“Na pragu smo, sada već izglednog, otvaranja pregovora sa EU, što je naš višedecenijski cilj.

Posebno mi je drago što će to otvaranje donijeti korist svim građanima BiH, što će to značiti lakši i brži pristup evropskim fondovima, što ćemo stvaranjem evropske političke klime u BiH i evropskog poslovnog okruženja otvoriti prostor za velike strane i domaće investicije, nova radna mjesta i ostanak mladih ljudi u ovoj zemlji.

Naravno, još je puno posla pred nama, daleko smo od toga da možemo reći kako je sve gotovo.

Zato ćemo, kao do sada, i dalje čvrsto braniti interese države BiH, u skladu sa Ustavom, predano ćemo raditi na njenom evropskom putu i konačnom uključenju u Evropsku uniju,

jer naš je cilj da se u ovoj zemlji živi bolje, da građani imaju veće plate, da mladi vide perspektivu i ostanu u BiH, da penzioneri mogu da žive od svoje penzije.

Glavna vrata EU smo otvorili. I nema povratka nazad”, kazao je Nikšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.