Nermin Nikšić se oglasio i izvinio se zbog izjave Sanje Vlaisavljević: Sa njenim stavovima se uopće ne slažem

Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić održao je konferenciju za medije nakon današnje sjednice Vlade te se posebno osvrnuo na izjave ministrice Sanje Vlaisavljević.

Osvrnuvši se na izjavu ministrice kulture i sporta FBiH, Nikšić je uputio izvinjenje svima koje je ova izjava povrijedila.

“Naravno da ima svako pravo na svoje stavove. S njenim stavom se uopće ne slažem. Uime Vlade i u svoje ime izvinjavam se svima koji su povrijeđeni izjavom, prije svega žrtvama. Smatram da se trebamo baviti žrtvama, a ne onima koji su radili zločine.

Za mene je zločinac zločinac, bez obzira na odsluženu kaznu. Za mene nema dileme da su to ljudi koji su svoj život obilježili nanoseći zlo nevinim žrtvama. Kao premijer Vlade, izvinjavam se”, rekao je Nikšić.

Nakon toga, osvrnuo se i na odnos Vlade i rukovodstva javnih preduzeća što je također bila tema sjednice.

“Imali smo zahtjeve javnih preduzeća koji su se obratili vladi po našoj prethodnoj odluci gdje smo tražili obustavu svih konkursnih procedura. Svi oni koji su opravdali potrebu procesom proizvodnje i zaokruživanjem procesa, donijeli smo zaključak da svaki ministar, tamo gdje procijeni, donese odluku i da saglasnost za to”, rekao je.

Naglasio je kako je uprava jednog preduzeća već stavila mandate na raspolaganje

“Tražili smo da stave mandate na raspolaganje. Do mene je došla jedna takva odluka i red je da istaknemo.

To je uprava Ginexa u Goraždu koji su stavili mandate na raspolaganje. Ne očekujem puno od toga.

Vidjeli ste da SDA reaguje i kaže da želimo politizaciju u kompanijama. Vlada je odlučna da provede ono što smo rekli i u ovom periodu ćemo prolaziti kroz tu fazu”, ističe premijer.

Na kraju, osvrnuo se i na situaciju u FUP-u te imenovanje v.d. direktora ove institucije.

“Željeli smo da imamo više imenovanja na sjednici. Tu imamo situaciju da ako i ne imenujemo direktora sada, zna se po aktima FUP-a ko je vršilac dužnosti.

U ovom trenutku to ne predstavlja gorući problem. Što se tiče ostalih, na narednoj sjednici ići ćemo sa saglasnošću za promjenu uprave Autocesta FBiH. Tu su se stekli uslovi za realizaciju toga”, poručio je Nikšić.

Nikšić se tokom razgovora s medijima dotakao i pitanja izgradnje Južne interkonekcije te je naglasio kako nema ništa protiv toga.

“Znate da je taj zakon prošao u Predstavničkom domu i da je ‘zapeo’ u Domu naroda zbog amandmana. To je nešto što ćemo riješiti unutar Vlade. Moj stav je da je vrlo važno imati obje interkonekcije. Da bar imamo još neku pa da imamo pravo tržišno takmičenje. Daleko je to još od realizacije”, zaključio je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.