Nermin Nikšić upozorava: “Ako Bakir Izetbegović pristane na igru i on je saučesnik u urušavanju suvereniteta BiH”

Komentarišući dolazak zastupnika SNSD-a na sjednicu Parlamenta BiH zastupnik ovog doma i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kaže da to samo pokazuje koliko su dosljedni u svojoj nedosljednosti.

– Neovisno o njihovim razlozima, dobro je i neophodno da institucije rade, kakvi god bili njihovi izgovori. Međutim, ova činjenica i Dodikovo verbalno reteriranje ne mogu umanjiti razorne efekte destabilizacije društva koje su Dodikovi postupci već proizveli. Dodik i SNSD su prešli crvenu liniju i očito su i sami toga svjesni. Za to svoje ustrajno kršenje Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i zakona ove države zaslužuju da budu sankcionisani i od pravosudnih organa i od Visokog predstavnika i tačka – kazao je Nikšić.

Na pitanje kako komentira sastanke predsjednika susjednih država sa Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, on smatra da takvi susreti, u bilo kojoj kombinaciji, služe podrivanju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

– Ukoliko Izetbegović pristane na tu igru i prizna autoritet Vučića ili Milanovića za rješavanje unutrašnjih pitanja nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine, onda je i on direktni saučesnik u urušavanju državnog suvereniteta i njenih institucija. Svođenje Bosne i Hercegovine na teritoriju tri plemena, od kojih je jedan poglavica u Sarajevu, a preostala dva u Beogradu i Zagrebu, nije ništa drugo nego ponižavanje BiH i legitimiranje teritorijalnih pretenzija, bilo Srbije, bilo Hrvatske. Bosna i Hercegovina je država svojih građana i naroda koji su autohtoni bosanskohercegovački građani prije svega, a ne bilo čije sekundarne ekspoziture – ističe Nikšić.

On je najavio da će, u ime SDP BiH, u Državnom parlamentu predložiti detaljan plan implementacije 14 preporuka Evropske komisije. Pojašnjava da plan podrazumijeva uključivanje svih nadležnih institucija i ubrzano ispunjavanje preporuka za pristupanje EU, prenosi Avaz.

– To je u konačnici i jedna od temeljnih funkcija državnih institucija. U nas su barem i opozicija i vlast deklarativno opredijeljeni za EU, kao i građani, a izglasavanjem ovakvog dokumenta svi će dobiti šansu da praktično dokažu tu posvećenost – zaključio je Nermin Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.