Nermin Nikšić upozorava: “Ovo je tiha agresija, kakvu poruku šalju oni koji su danas silom ustoličili mitropolita”

Događaji Posljednje Vijesti

Povodom dešavanja u Crnoj Gori reagovao je predsjednik SDP-a u Bosni i Hercegovini Nermin Nikšić koji je kazao da su ga prizori sa Cetinja posjetili na rat u BiH zbog evidentnog političkog miješanja Srbije i provođenja sile.

“Na ovom primjeru se nažalost još jednom jasno demonstrira kako političko-vjerski krugovi iz Beograda i dalje koriste svoj utjecaj za destabiliziranje sveukupnih prilika u regiji.

Mi koji smo bili svjedoci uvoda u krvavi rat na ovim prostorima nikako ne možemo ostati ravnodušni na događaje koji ovih dana potresaju Crnu Goru, a koji nas podsjećaju na to vrijeme.

Još uvijek su svježa sjećanja na agresiju koju je preživjela naša zemlja, a danas smo bili svjedoci novoj demonstraciji sile”, rekao je on na početku.

Dalje navodi kako Srbija pokušava realizovati višestruko poražene velikodržavne projekte, ali pod plaštom religije.

“Kakva je poruka kada vojni helikopter dovodi, a kordon policije osigurava vjerske velikodostojnike koji bi trebalo da propovjedaju mir, toleranciju, poštovanje, ravnopravnost? Nažalost očito danas ništa od toga nije bilo ni u primisli onih koji su silom ustoličili mitropolita”, rekao je.

Nikšića posebno zabrinjava, kako je kazao, “odsustvo odgovornosti Vlade Crne Gore koja nije adekvatno procijenila rizik ovog događaja i nije otkazala ustoličenje koje je evidentno imalo političke ciljeve u pozadini”.

“Naprotiv, vlast je pokazala spremnost da uprkos protestima građana u Crnoj Gori, uprkos jasno izraženom protestu opozicije demonstrira silu protiv vlastitog naroda što je dovelo, kako izvještavaju mediji, do velikog broja povrijeđenih građana”, kazao je.

Mešu povrijeđenima je i počasni predsjednik SDP-a Crne Gore Ranko Krivokapić zbog čega je Nikšić iskazao žaljenje.

“Krajnje je vrijeme da se prestane sa različitim vrstama provokacija u regiji koje dolaze od strane političko-vjerskih krugova iz Beograda što mora biti jedan od preduslova za dobrosusjedske odnose koje svi dobronamjerni žele.

Srpska pravoslavna crkva treba pokazati da joj je vjera ispred politike i slijediti vjerski nauk da su mirenje i zbližavanje, a ne sukobi i razdor osnova vjerskog djelovanja.

U suprotnom, crkveni velikodostojnici će pokazati da nisu ništa više nego sredstvo u rukama rušilačke politike koja u Crnoj Gori ovih dana provodi tihu agresiju”, zaključak je Nikšića.

Leave your vote