Nermin Nikšić žestoko reagovao zbog evropskog komesara za proširenje: “Nezapamćeno je da jedan visoki dužnosnik EU zanemaruje i ignoriše službene institucije jedne države”

Povodom informacije da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhely na sastanak u Brisel pozvao Milorada Dodika, lidera SNSD-a, Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, oglasio se predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

„Gospodin Varhely očito slijedi nacionalističku matricu svoga šefa, Viktora Orbana, koji je ostao jedino osamljeno utočište za podršku i pravdanje postupaka Dodika i njegovih sljedbenika.

Varhelyev postupak je skandalozan i uvredljiv za državu Bosnu i Hercegovinu. Nezapamćeno je da jedan visoki dužnosnik EU zanemaruje i ignoriše službene institucije jedne države. Pokušaj da organizuje sastanak na principima plemenskog zbora je uvreda i za EU i za Bosnu i Hercegovinu.

Nevjerovatno je da su članice EU države koje potiču etničke podjele i parainstitucionalno djelovanje, dok ista ta EU Bosnu i Hercegovinu kritikuje zbog nedostizanja evropskih standarda.

Mi kao država ne možemo ni do kandidatskog statusa, ali zato razni varhelyji valjda planiraju tri kandidature dodijeliti navodnim plemenima, kako nas on očito vidi, a ne državi Bosni i Hercegovini.
Očekujem da sastanak u ovom formatu bude spriječen, a da EU pokuša i mentalno u svoje članstvo uvesti Varhelyja i družinu“, navodi Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.