Nermin Ogrešević nije htio popustiti Dodiku nakon sastanka u Doboju: “Ekskluzivno da vam kažem da SBiH i NES neće biti većina na državnom nivou”

Nakon današnjeg sastanka stranaka Osmorke i SNSD-a obratio se i predsjednik NES-a Nermin Ogrešević ističući kako su njegova stranka i Stranka za BiH tražili da SNSD povuče sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a te kazali kako neće biti dio vlasti na državnom nivou.

Ogrešević je nakon što su sastanak napustili predstavnici NES-a i SBiH kazao da te stranke više neće učestovati u radu Osmorke na državnom nivou.

“Ekskluzivno da vam kažem da SBiH i NES neće biti većina na državnom nivou.

Nije bilo prostora ni kod SNSD-a na današnjem sastanku da se razgovara o nekim pitanjima i eventualno da se dogovore neka rješenja pošto je mišljenje da je sporazum potpisan.

U svim dubinskim aspektima problem je bio u komunikaciji i nije bilo dovoljno informacija. Mi smo postavili pitanje donešenog zakona o državnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština RS-a i mogućnosti povlačenja”, kazao je predsjednik NES-a – javlja Klix.ba.

Mišljenja je da su dvije stranke trebale imati četiri ministarstva i rukovodeće pozicije na državnoj razini.

Kazao je i kako ostatak stranaka Osmorke sa SNSD-om razgovarao o potpisivanju sporazuma sa Islamskom zajednicom i pitanju bosanskog jezika u institucijama.

“Ovih dana smo razgovarali o političkim temama kada je u pitanju državni nivo. Ono o čemu smo mi obaviješteni da je ključno dostignuće je da se pravi ambijent. Mi nismo zadovoljni sa potezima koji su povučeni. To je u redu.

Kolege i njihove političke stranke mogu imati drugačije mišljenje i možda znaju nešto više.

Mi smo dali šansu procesu da se vodi. Rezultat je takav da bi NES i Stranka za BiH mogle nositi taj teret vlasti i odgovornosti pod ovim uvjetima na nivou države”, kazao je Ogrešević.

Istakao je kako ne izlaze iz Osmorke zbog SDA i DF-a kao i da te stranke imaju svoje politike.

“O nasljeđu SDA vladavine smo se izjasnili i oni su imali priliku da pokažu rezultate i vrline. Ne radimo ovo proračunato i sa tom amerom. Navikli smo biti u opoziciji većinu svog političkog rada.

Naš rad je dugoročan i bit ćemo strpljivi i boriti se za rješenja koja su dobra za državu i njen napredak”, istakao je Ogrešević.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.