Nesuvisla reakcija Dodika na obraćanje Schmidta i Džaferovića u Vijeću sigurnosti UN-a

Obraćanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u Savjetu bezbjednosti UN-a i optužbe predstavnika Velike Britanije na račun entiteta Republika Srpska za stanje u državi rezultat je nemoći Zapada u pokušaju da kontroliše procese na Balkanu, rekao je član Predsjedništva Milorad Dodik.

U izjavi za Radio televiziju Republike Srpske rekao je da je očigledna kriza i u međunarodnim institucijama, jer je po njemu Savjet bezbjednosti prekršio procedure i dozvolom za obraćanje Schmidtu, ali i predsjedavajućem Predsjedništva Šefiku Džaferoviću.

Ovim se, ističe Dodik, pokazalo da BiH nema šansu.

Komentarišući obraćanje Šefika Džaferovića, Dodik je poručio da “Džaferović nije pokazao ništa novo osim ponovne mržnje prema Srbima”.

“Zato je i požurio i tako se naprosto pojavio u New Yorku da bi mogao ponovo da kleveće i da laže prema Srbima, tvrdeći samo ono što je on mislio da je istina.

To govori o tome da je isti taj Savjet bezbjednosti prekšrio i procedure i sam Ustav BiH”, ocijenio je nesuvislo Dodik.

Dodik je zaključio da Džaferović nije više pozicionirani funkcioner od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, ako nije u ime Predsjedništva.

Međutim takvog stava nisu bili u Vijeću sigurnosti na kojem se obratio predsjedavajući državnog predsjedništva.

“Pošto nije bio u ime Predsjedništva, to samo govori da on ima jedan stereotip o tome koji želi da provede pod svaku cijenu i da naprosto oni sami doprinose destabilizaciji i razbijanju same BiH.

I ova sjednica pokazuje da ona nema nikakvu šansu. Koliko ćemo se mrcvariti u tom jednom beskorisnom, organizovanom pojmu kako se zove BiH, pokazat će vrijeme”, zaključio je Dodik.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.