Neugodna situacija: Milanović pozvao predstavnike Hrvata u BiH, stranke mu odgovorile, samo se čeka Čović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović jučer je pozvao, kako je kazao, predstavnike Hrvata u Bosni i Hercegovini, da se jasno izjasne da li oni u njegovom političkom djelovanju prema BiH vise ikakvu korist. Odgovor je ekspresno stigao od večine stranačkih lidera, osim Dragana Čovića.

“Ipak, htio bih čuti poruku od predstavnika Hrvata u BiH, ne samo od Čovića nego i ostalih, vide li oni korist i određenu mogućnost u ovome što ja radim.

Taj odgovor mora biti jasan – da ili ne. Da bih još neke stvari poduzimao, moraju jasno reći jesu li za ovo i da vidimo možemo li postoći zajedništvo od kojeg nikome neće ni trepavica otpasti. Ako ne čujem to iz HNS-a, onda ću se zamisliti”, rekao je Milanović.

Dok je većina odgovorila potvrdno, odgovor još uvijek nije stigao od predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, koji se u tom smislu nalazi u delikatnoj situaciji.

Milanović je od njega indirektno zatražio da u političkom prepucavanju dvije najbitnije političke figure u Hrvatskoj, njega samog i premijera Andreja Plenkovića, uzme stranu, situacija u kojoj nije ni slutio da će se naći, prenosi Klix.

Ostale stranke

Za razliku od Čovića, ubrzo nakon istupa Milanovića oglasio se predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić koji je kazao da predsjednik Hrvatske nastavi s istom politikom.

“Pitali ste predsjedniče pa da vam odgovorim. Da, u ovome što vi radite vidimo smisla, interesa koristi, i da, Predsjedniče, nastavite.

Ne Predsjedniče, molim vas nemojte i vi odustati od nas kao što su svi drugi odustali iz ovih ili onih razloga. Naravno, ovo ne govorim u ime hrvatskoga naroda u BiH nego u ime HSS a i svoje lično”, napisao je Karamatić

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž isto tako kazao je da je Milanović više uradio na internacionalizaciji problema Hrvata u BiH nego HDZ zadnjih 20 godina i da u tome ima njegovu bezrezervnu podršku.

Jasnu podršku Milanović je dobio i od predsjednika HDZ-a 1990. Ilije Cvitanovića.

“Vrlo jasno želim reći da podržavam stavove predsjednika Milanovića”, rekao je Cvitanović na upit Hrvatskog medijskog servisa.

Iako se pozicija Dragana Čovića u smislu podrške hrvatskih vlasti do sad činila komotnom, Milanović je jednim potezom, predsjednika HDZ-a doveo u situaciju da svojim odabirom plati političku cijenu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.