Nevenka Tromp kod Hadžifejzovića ustvrdila: “Treća država može početi tužbu protiv Srbije za genocid!”

Nevenka Nena Tromp večerašnja je gošća u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem”. Hadžifejzović: „Ima li BiH šansu da traži ukidanje entiteta RS?“ Tromp: „Mislim da svi građani u BiH trebaju prihvatiti vanjske granice ove države i da kažu: ‘Idemo dalje!’

Ako i poslije ove rezolucije vodstvo RS-a ide sa tom pričom o razdruživanju, e onda se povlači pitanje kako je ta RS stvarana i šta su njeni predstavnici svjedočili – ko je imao političku i vojnu sposobnost i kapacitet da ih izvršava!

Vraćamo se na presudu iz 2007. – BiH može tražiti da se ta presuda implementira i tad je moguće ukidanje entiteta RS! Treća država može početi tužbu protiv Srbije za genocid!”

Hadžifejzović: „Postoji li matrica u glasanju ‘protiv’? Zašto su te zemlje bile ‘protiv’?“

Tromp: „Ako pogledate tih devetnaest država i ako ih stavite u širi kontekst, vidite interesantne momente, kao npr. da su od svih preostalih komunističkih država, Kuba i Kina i Sjeverna Koreja bile ‘protiv’, dok su Vijetnam i Laos bili suzdržani.

To ipak nešto znači!

Imate jedan drugi moment – ruski utjecaj! Rusija ima nevjerovatno mnogo utjecaja u postsovjetskom okruženju i u Africi! Ne treba iznenaditi da su neke zemlje Afrike koje su bile pod francuskom vlašću, poput Sahela i Malija, glasale ‘protiv’.

I Sirija i Libija još uvijek su pod utjecajem Rusije.

Samo je Libija glasala ‘za’ jer su druge pod utjecajem Rusije! Grčka i Kipar su glasali ‘protiv’ Rezolucije, dok imamo Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Rumuniju – sve ove zemlje su sa većinski pravoslavnim stanovništvom.

ČITAJTE I OVO: Mediji na njemačkom o Rezoluciji o Srebrenici: Vučiću odgovara “izgubljeno glasanje”

Mađarska je bila zaokupljena drugim odnosima. Orban vjerovatno gleda na Srbiju kao partnera jer želi da se ponovo pregovara o dogovoru iz austrougarskog perioda”, tvrdi Tromp.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.