Nevjerovatna priča o bliznakinjama u Oružanim snagama BiH: Amina i Edina Zukić rame uz rame s muškarcima, imaju 11 godina vojnog staža

Kada govorimo o vojsci, obično pomislimo na snažne i hrabre muškarce koji nastoje očuvati sigurnost građana.

Rijetkost je kada u ovom “muškom pozivu” vidimo i žene koje su za svoj životni put izabrale službu u Oružanim snagama (OS) BiH.

Među tim hrabrijima su i  bliznakinje Amina i Edina Zukić, koje imaju 11 godina vojnog staža.

Vojnička disciplina

Pripadnice OSBiH za “Avaz“ otkrivaju šta ih je navelo da stanu rame uz rame s muškarcima i kako uspijevaju savladati sve ono što stroga vojnička disciplina zahtijeva.

Na pitanje zbog čega su se pridružile vojsci i da li je to bila planirana ili spontana odluka, odgovaraju:

– Nije bila planirana odluka. Nakon završene Srednje ekonomske škole upisale smo i fakultet istog usmjerenja u Sarajevu. Tada smo imale 19 godina. Nakon objavljenog konkursa u “Dnevnom avazu” odlučile smo se prijaviti.

Pripremale smo se za testiranje i, naravno, zajedničkim snagama, kako volimo reći, kao mali tim, donijele smo odluku da budemo pripadnice Oružanih snaga BiH.

Ego nam nikada nije bio vodilja, niti želja za dokazivanjem drugima, već isključivo želja za dokazivanjem samima sebi.

Kada je izašao konkurs, 2010. godine, i kada je pružena mogućnost i ženama da se prijave, kako ističe Amina, nisu oklijevale. Smatrale su da uspješno mogu odgovoriti na tražene uvjete.

– Prethodno smo bile aktivne u sportu. Duže vrijeme smo bile članice KK “Vogošća”, a bavile smo se i atletikom.

Fizička spremnost, dobra organizacija i funkcioniranje kao timski igrači ključni su segmenti u Oružanim snagama. To nam je najviše pomoglo da se pridružimo ovom pozivu – priča Amina.

Jednake mogućnosti

Njena sestra Edina tvrdi da pripadnice i pripadnici OSBiH imaju jednake mogućnosti, prava i odgovornosti u izvršavanju svakodnevnih poslova.

Između ostalog, dodaje Edina, kada su u pitanju usavršavanja, edukacije, kao i upućivanja u mirovne misije, OSBiH vode računa o rodnoj ravnopravnosti.

Odanost i predanost

Na pitanje na šta sve pripadnici OSBiH moraju biti spremni ako se žele pridružiti vojsci, odgovaraju:

– Biti pripadnik OS iziskuje psihofizičku snagu. Odanost, predanost i želja da se zadaci i obaveze izvršavaju što kvalitetnije i uspješnije su prioritetni. Mladi ljudi imaju mogućnost pohađati akademije širom svijeta.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.