Ni danas iz poštovanja nije mogao prešutjeti, Čović u Livnu “pecnuo”: Oni koji žele praviti fildžan države nek’ je prave negdje drugdje

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i HNS-a u govoru na obilježavanju godišnjice odbrane Livna govorio je o položaju hrvatskog naroda, izmjenama izbornog zakona te o drugim aktuelnim političkim pitanjima u BiH.

Izmjene izbornog zakona od kojih HDZ BiH ne odustaje i zakazivanje hitne sjednice Doma naroda BiH o ovoj temi samo je dio govora Čovića u Livnu.

“Onima koji žele praviti fildžan države poručujem vrlo jasno nek je prave na nekim drugim prostorima“, kazao je Čović.

Također, Hrvati konstutivni narod u BiH su jedistveni i nema političkog niti bilo kakog drugog političkog razdora unutar ovog naroda, pojasnio je Čović.

“Ovo nije vrijeme za igrokaze, bilo čije, bilo kakve politike. Ko god da je taj koji motivira na igrokaze, pokušava dijeliti hrvatski narod nikad više neće imati za to mjesta. Pluralizmu otvorena vrata maksimalno i među Hrvatima kao i među svima, ali niko više nema pravo dijeliti hrvatski narod, ni Posavine ni Središnje Bosne i naše Hercegovine” , naveo je Čović.

Ovih dana šaljemo snažne poruke

– Ništa ne smije zasjeniti žrtvu koja se dala da mi danas možemo govoriti da smo svoji na svome, da smo hrvatski narod.

Žrtva je u Domovinskom ratu dana da bi mi danas bili ovdje svoji na svome. Čuli ste kroz riječi predsjednika Hrvatske, koliko je ovo bitan politički trenutak.

– Politički motivi u različitom političkom djelovanju i izričaju i političkoj svakodnevnici ne smiju na bilo koji način prenijeti se među političko biće u Bosni i Hercegovini.

Ovih dana šaljemo snažne poruke kao predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, još jednom ćemo pokušati dati doprinos da idući tjedan, kao što smo to pokušali kroz ovo vrijeme, osigurati moguću uravnoteženost u političkom djelovanju BiH, osigurati potpunu Ustavnu jednakopravnost za hrvatski narod pa i kroz elemente Izbornog zakona.

Nismo i nećemo popustiti pritiscima da iz Ustava nestaje naša jednakopravnost, naša konstitutivnost, naša suverenost, štiteći žrtvu kojoj smo danas odali počast – istakao je Čović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.