Nije sve tako sivo: Pogledajte šta je popravilo dan pilotima Oružanih snaga BiH koji se bore sa vatrenom stihijom

Piloti helikopterske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine cijeli dan gase požare u Hercegovini, od Čitluka, Čapljine do Konjica. Vatrena stihija ne miruje, a posebno teško je gasiti vatru na nepristupačnim lokacijama.

Dok su se odmarali između vožnji, u posjetu im je stigla prelijepa dvogodišnja djevojčica Najla Karalić iz Konjica, koja im je ovaj tmuran dan uljepšala – prenosi N1.

Roditelji Najle kažu da je djovojčica izmamila osmijehe vojnika koji su našli vremena da joj pokažu helikoptere i malo je zabave. Ističu da ih je pozdravila kako samo ona zna.

Sutra ih očekuje još jedan neizvjestan dan, ali će im ova posjeta sigurno olakšati ovu noć.

Požar u Konjicu u blizini Boračkog jezera je i dalje aktivan, ali ne prijeti kućama. Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine će i sutra gasiti požar.

“Ne prijeti kućama, držimo pod kontrolom. Ide prema nepristupačnom terenu i otežava gašenje. Helikopteri su za sada završili gašenje.

Imamo raspoređene vatrogasne ekipe i dežuraćemo cijelu noć. Zahvaljujem se OS BiH, bili su na profesionalnom nivou. Pogodovala im je blizina Boračkog jezera.

Ovdje se radi o borovoj visokoj šumi i požar je teško gasiti i staviti pod kontrolom”, kaže za N1 Husein Hodžić iz Civilne zaštite Konjic.

Kazao je da imaju dovoljno opreme ali da je jedini način da ugase požar na nepristupačnim terenima iz zraka.

“Kada imamo požare širokih razmjera uvijek ljudi fali. Trudimo se da pokrijemo ovu veliku površinu općine. Uvijek se javi neki novi požar, organizujemo se sa lokalnog nivoa. Imali smo pozive za pomoć iz Federalne civilne zaštite, iz Sarajeva, ali je ovdje jedina pomoć iz zraka”, kaže Hodžić.

Helikopteri OS BiH su za danas završili sa aktivnostima. Ukoliko se požar bude širio tokom noći, opet će biti u uoptrebi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.