Nikšić bez dlake na jeziku: Hrvatska 12 godina nije provela uputu svog Ustavnog suda, a svaki dan se miješaju u BiH

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić oglasio se danas povodom svakodnevnih izjava o Bosni i Hercegovini koje plasiraju predsjednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković čime se direktno miješaju u unutrašnja pitanja BiH.

“Rekao bi čovjek kako oni žive u savršenoj državi slobode, demokratije i ljudskih prava. I onda, pošto su kod njih svi problemi riješeni, okrenuli su se širenju demokratije u Bosni i Hercegovini.

Još jednom želim jasno poručiti kako je Bosna i Hercegovina suverena i nezavisna država, sa svim svojim problemima koji se neće rješavati ni kod susjeda ni kod komšija.

Nevjerovatno je da nas pozivaju na provođenje odluka Ustavnog suda BiH oni koji već 12 godina nisu proveli uputu Ustavnog suda svoje države”, naveo je Nikšić te nastavio:

“Naime, Ustavni sud Republike Hrvatske u svom aktu broj U-X-6472/2010 od 8.12.2010. godine je neustavnom ocijenio praksu da se iz različitih izbornih jedinica u Sabor bira jednak broj zastupnika kada postoje značajne razlike u broju stanovnika po izbornim jedinicama.

Ustavni sud Republike Hrvatske je ocijenio da je osiguranje jednake vrijednosti glasa ustavna obaveza.

Osiguranje ravnopravne zastupljenosti u hrvatskom Saboru, odnosno omjera predstavnika iz izbornih jedinica srazmjerno procentu stanovnika koji u njima žive ovisi i zakonitost ‘i opći demokratski karakter cjelokupnih izbora”, podsjetio je.

Realna slika

Ovo je utvrdio Ustavni sud Repubike Hrvatske imajući u vidu da prema Zakonu o izbornim jedinicama Hrvatske razlika broja glasača u izbornim jedinicama ne bi smjela biti veća od pet posto, pa je trenutno stanje odstupanja od ove dozvoljene varijacije ocijenjeno nezakonitim i neustavnim.

Dakle, pojednostavljeno, razlika u vrijednosti glasa građana Republike Hrvatske može ići do maksimalno pet posto. Svako prekoračenje ovog postotka smatra se narušavanjem ‘općeg demokratskog karaktera cjelokupnih izbora.’

Ustavni sud Hrvatske je zaključio da je neustavna praksa po kojoj “prekomjerno odstupanje u broju birača po pojedinim općim izbornim jedinicama izravno i neposredno utječe na izborni rezultat.”

“Umjesto da se posvete provođenju odluke svog Ustavnog suda gospoda Milanović, Plenković i kompanija liju krokodilske suze zbog navodnog neprovođenja odluke Ustavnog suda u BiH koja je inače već odavno provedena”, poručio je Nikšić.

Kaže da im je očito puno lakše unositi nemir, radikalizirati odnose i prijetiti narušavanjem sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, te na taj način skretati pažnju javnosti u Hrvatskoj sa svakodnevnih problema s kojima se susreću njihovi građani.

“Umjesto da sami prestanu ‘krasti’ oni viču iz sveg glasa ‘držite lopova’ kako bi skrenuli pažnju sa sebe i svojih djela”, istakao je.

Lider SDP-a kaže da umjesto da provode odluke svog suda oni viču iz sveg glasa provedite odluke suda u Bosni i Hercegovini.

“Zagovaraju nejednaku vrijednost glasa u BiH koju zovu štićenjem prava i demokratije, dok im njihov Ustavni sud takvu praksu proglašava ugrožavanjem demokratije.

Pitanje je dokle više?

Pa mi u Bosni i Hercegovini upravo insistiramo na uspostavljanju principa bar približne vrijednosti glasa što svojom odlukom propisuje Ustavni sud RH.

Smatram se pozvanim da se obratim vlastima naših susjeda, posebno u svjetlu njihove ‘brige’ i strastvenog zagovaranja izmjene izbornog sistema u Bosni i Hercegovini”, dodao je.

Nikšić kaže da nema ambiciju pozivati ih na red, niti se ljutiti na Zorana Milanovića i vlasti u Republici Hrvatskoj što odbijaju godinama da provedu odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske i usklade izborni sistem Hrvatske sa Ustavom i demokratskim principima osiguranjem jednake vrijednosti svakog glasa.

“U tom svjetlu smatram krajnje licemjernim da političke elite Hrvatske svoje zahtjeve za izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini po volji njihove ekspoziture HDZ BiH deklarativno pravdaju brigom za demokratski poredak i jednakopravnost.

U isto vrijeme imaju odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske o izrazito neravnopravnom i diskriminirajućem izbornom sistemu u njihovoj zemlji”, rekao je.

Za kraj je još jednom pozvao predsjednika i premijera Hrvatske da odustanu od unošenja nemira, razdora i prijetnji stabilnosti i sigurnosti u našoj zemlji.

“Umjesto što se bave Bosnom i Hercegovinom pozivam ih da svoju energiju usmjere na osiguravanje jednake vrijednosti glasa svakog stanovnika Hrvatske.

Samo na taj način će zaštititi ‘demokratski karakter cjelokupnih izbora’ u Hrvatskoj i milionima Hrvata po prvi put osigurati jednakopravne, demokratske izbore.

Mi iz SDP BiH dat ćemo sve od sebe i založiti se za iste principe jednake vrijednosti glasa svakog stanovnika Bosne i Hercegovine”, zaključio je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.