Nikšić javno progovorio o Izetbegoviću: “Podsjetili su Bakira na neke njegove kafanske i vinarske sporazume, ja mu ne zamjeram gdje se dogovarao, nego šta je dogovarao”

“SDP BiH i stranke „osmorke“ odlučili su da na svim nivoima prave vlast na osnovu jasnih programa koji će biti dostupni javnosti. Naš sporazum s HDZ-om BiH je odavno dostupan javnosti i tu nema ništa sporno”, rekao je ovo u razgovoru za „Avaz“ Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH.

Nikšić se osvrnuo na optužbe da su predstavnici „osmorke“ izdajnici države jer vlast prave s HDZ-om BiH i SNSD-om.

“Izgleda da nam mediji naklonjeni SDA najviše zamjeraju to što u tom sporazumu nema ni tačke niti zareza na koji bi se mogli referirati i reći da je suprotan interesima države i ljudi.
Simpatična mi je taktika tih „megafona“, koji iznose svoje pretpostavke da se, navodno, u pozadini sporazuma krije neka veleizdaja, a onda svoju lažnu konstrukciju predstavljaju kao činjenicu i „analiziraju“ je u javnosti. Mi državu izdati nećemo – kaže Nikšić.

Lider SDP-a navodi da „osmorka“ neće odustati od razgovora, smirivanja tenzija, transparentnosti u dogovaranju i preciziranju konkretnih koraka za poboljšanje kvaliteta života ljudi.

“Da vas podsjetim, prilikom formiranja vlasti 2018. ili 2014. godine analiza koalicionih sporazuma nije bilo u javnosti iz prostog razloga što nikakve sporazume nisu ni potpisali.

Radilo se o pukom dijeljenju resora i fotelja. Sve osim dogovora je izdaja povjerenja građana. Nas nije briga što to smeta „megafonima“ odlazeće vladajuće strukture SDA – ističe Nikšić.

Nova većina

Odgovarajući na novi poziv Bakira Izetbegovića SDP-u da formiraju vlast, Nikšić kaže da razumije poziciju SDA i njihovu želju da budu dio vlasti, ali…

“SDA je pokušala sve da drugim strankama nametne sebe, čak i da isforsira nužnost njihovog učešća u vlasti.

Većina koju čine „osmorka“ i HDZ u Federaciji BiH, sa SNSD-om na državnom nivou, otvoreno je i bez zavlačenja poručila SDA da neće s njima koalirati.

Vrijeme je da SDA prihvati realnost i konačno učini jedan istinski, državnički korak, a to je da odustane od blokada formiranja vlasti koje su unaprijed osuđene na propast – govori Nikšić.

Komentirajući Izetbegovićeve izjave da su se „muslimani odazvali sastanku u vinskoj destileriji s Dodikom“, kazao je da je i ova izjava Bakira dokaz da je, u nedostatku stvarnih argumenata, nažalost i predsjednik SDA, poput SDA-ovih botova, pribjegao posljednjoj očajničkoj strategiji, a to je zloupotreba religije za političku promociju ili diskvalifikaciju drugih.

“Moji prijatelji, SDP-ovi zastupnici, već su podsjetili Izetbegovića na neke njegove kafanske i vinarske sporazume. Pritom, ja Izetbegoviću apsolutno ne zamjeram gdje se dogovarao. Zamjeram mu šta je dogovarao – kaže Nikšić.

Šteta građanima

Svakim vidom blokade, kako kaže, jedino bi građanima BiH nanijeli štetu, dovodeći u pitanje investicije koje sežu čak do iznosa koji se mjere u milijardama u nadolazećem periodu.

“Nadam se da će SDA, pa i DF u kapacitetu koji ima, učiniti ispravnu stvar, kao što smo mi to učinili 2014. godine, te da neće stajati na putu novoj većini za formiranje Vlade i započinjanje ozbiljnog rada – zaključuje Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.