Nikšić nakon sastanka državne koalicije u Istočnom Sarajevu: “Važno je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju i sastanke”

Nakon sastanka državne koalicije u Istočnom Sarajevu, lideri SNSD-a, HDZ-a i SDP-a su se obratili javnost, a Nermin Nikšić je poručio kako su svi danas pokazali spremnost da odustanu od svojih političkih odluka zarad EU reformi. Nikšić je kazao da je zadovoljan atmosferom sa sastanka s obzirom na to da su stavovi o važnim zakonima približeni.

“Već smo ranije uspostavili praksu da razgovaramo i o stvarima o kojima se ne slažemo pa da onda probamo približavati stavove”, rekao je Nikšić.

Kazao je da je riječ o zakonu o sudovima BiH i zakonu o pranju novca, za koje očekuje da će biti usvojeni do kraja mjeseca.

“Ova dva zakona smatramo vrlo važnim i jako bitnim da smo tu primakli stavove.

Vrlo lako bi se moglo desiti da do kraja mjeseca u oba doma PS BiH, prije posjete gospođe Von der Leyen dobiju podršku i budu usvojeni.

To bi značilo, i odajem priznanje svim učesnicima sastanka, da su spremni potisnuti neke svoje političke odluke i nešto s čime se ponekad ne slažemo zarad EU puta”, kazao je Nikšić – prenosi Klix.

Najavio je da će prije održavanja sljedeće sjednice Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi zakoni bili usvojeni, održati još jednu sjednicu u Sarajevu.

“Važno je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju i sastanke.

Prije sjednice PS BiH ćemo imati još jedan sastanak gdje ćemo mi biti domaćini i utegnuti sve ono što smo se dogovorili kako bi na sjednicama oba doma parlamenta zakoni bili i usvojeni”, naveo je.

Pojašnjava da bi usvajanje tih zakona donijelo novih zamah na bh. putu ka EU.

VEZANI TEKST: Čović nakon sastanka u Istočnom Sarajevu: Dogovorili smo da više niko ne smije kočiti niti jedan ekonomski projekat na nivou BiH

“Usvajanjem šaljemo jaku i čvrstu poruku prema zvaničnicima EU, a od njih očekujemo da također održe svoju riječ, iako smo svjesni da ima i među njima onih koji nisu za otvaranje pregovaračkog statusa sa EU”, poručio je Nikšić.

Na kraju se još jednom osvrnuo na razgovore sa proteklog sastanka kazavši da su se dotakli puno tema koje bi trebale odblokirati procese u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.