Nikšić u Istanbulu, nedvosmisleno poručeno: Saradnja sa Turskom u interesu države i građana, a ne političkih grupacija

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, tokom svog boravka u Istanbulu, susreo se sa više istaknutih dužnosnika i predstavnika civilnog društva.

Predsjednik Nikšić je u društvu g. Erdogana Erdema, čelnika istanbulskog udruženja građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, posjetio uredništvo lista Cumhuriyet, jednog od najvećih medija u Turskoj, gdje su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, sastali su sa načelnikom istanbulske Općine Kadikoy, g. Serdil Dara Odobasijem. Tom prilikom razgovarali su o potencijalima saradnje sa bosanskohercegovačkim gradovima i općinama.

Ostvaren je inicijalni dogovor o produbljenju saradnje u nadolazećem periodu te izvjesnom bratimljenju sa jednom od bosanskohercegovačkih lokalnih zajednica.

Sa predstavnicima sestrinske stranke

Predsjednik Nikšić sastao se sa gđom Canan Kaftancioglu, predsjednicom sestrinske CHP partije za istanbulsku regiju. Nikšić je gospođu Kaftancioglu obavijestio o političkim prilikama uoči Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Iskazao je uvjerenje da će nakon izbora SDP BiH biti jedan od ključnih faktora izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini. Potcrtao je da će SDP BiH redefinisati odnose sa Turskom.

Tom prilikom prenio je poziv predsjedniku CHP da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Istaknuo je cilj da odnosi između država i dužnosnika budu zasnovani na partnerskim osnovama u kojim korist neće ostvarivati pojedine političke stranke ili interesne grupe kako je to sada slučaj, nego građani i inistitucije države. Naglasak je u razgovorima stavljen na otvaranje vrata investicijama iz Turske koje će otvarati radna mjesta i fabrike.

Sa gradonačelnikom Istanbula

Konačno, upriličen je sastanak sa gradonačelnikom Istanbula, g. Ekremom Imamoluom.

Iskazana je obostrana želja za intenziviranjem i produbljenjem međusobne saradnje, posebno između glavnih gradova naših država, ali i na širem planu. Dogovoreni su konkretni koraci u saradnji koji će rezultirati pozitivnim promjenama i realizacijom projekata od interesa za građana Bosne i Hercegovine.

Na kraju posjete, predsjednik Nermin Nikšić je iskazao zahvalnost domaćinima na očitoj spremnosti za ostvarenjem iskrene, intenzivne saradnje, prije svega na ekonomskom planu, uz međusobno uvažavanje i građenje partnerstva zasnovanog na prijateljstvu, iskrenosti i transparentnosti u odnosima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.