Nisu bili svi na broju: Komšić i Bećirović se u Sarajevu sastali sa specijalnim britanskim izaslanikom Peachom, evo gdje je u međuvremenu bila Cvijanović

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas, u zgradi Predsjedništva u Sarajevu, specijalnog izaslanika Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan sir Stuarta Peacha.

Peach se sastao sa članovima Predsjedništva Željkom Komšić i Denisom Bećirovićem.

Dok čekamo na više detalja sa sastanka, donosimo kratku izjavu britanskog ambasadora u našoj zemlji Juliana Reillyja koji je poručio kako je lord Peach, specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva, čestitao novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na imenovanjima.

Rekao je kratko kako će Velika Britanija “i dalje biti snažan partner svima koji su iskreno posvećeni napretku”.

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, ser Stuart Peach u posjeti je BiH od 21. do 23. novembra.

Tokom posjete, susrest će se sa novoimenovanim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministricom vanjskih poslova, gradonačelnicom Sarajeva i gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, te političarima iz cijelog političkog spektra.

Ohrabriće ih na brzo uspostavljanje vlasti i fokusiranje na razvoj zemlje koji je u interesu svih njenih građana.

Ser Stuart će, također, učestvovati u diskusiji sa studentima, profesorima i stručnjacima na temu:

“Sigurnost i stabilnost u regionu” u organizaciji Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te se susresti sa ključnim predstavnicima međunarodne zajednice.

A, predsjedavajuća Predsjedništva Cvijanović danas nije bila u Sarajevu.

Podsjećamo, ona je od aprila ove godine pod sankcijama Velike Britanije, pa je valjda stoga odabrala da se u Banjoj Luci susretne sa specijalnim izaslanikom Republike Slovenije za zapadni Balkan Anžejom Frangešom, o čemu se pohvalila i na Instagramu.

Kako je navela, “podrška Slovenije u procesu evropskih integracija BiH” veoma je značajna:

“Tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Republike Slovenije za zapadni Balkan Anžejom Frangešom, izrazila sam očekivanje da će različiti nivoi vlasti u BiH, uvažavajući ustavnu strukturu i u skladu sa usaglašenim mehanizmom koordinacije, dati puni doprinos daljem napretku na evropskom putu.”

>

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.