Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini veoma otvoreno o Miloradu Dodiku: “Njegova politika ima posljedice, otkazali smo četiri projekta”

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik prije nekoliko dana najavio je da će policija ovog entiteta uhapsiti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta ukoliko dođe u RS. Schmidt je otkazao sastanak s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem koji je trebao biti održan danas, 12. septembra, u Banja Luci nakon što je jučer generalni sekretar Službe predsjednika RS zabranio svim osobama koje koriste zgradu predsjednika RS korištenje službenih prostorija i institucija za sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Sastanak sa Schdmitom otkazali su i predstavnici opozicije iz RS.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ambasadu Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini zbog prijetnji hapšenjem visokog predstavnika koji je njemački državljanin.

Iz Ambasade kažu da su Dodikove izjave protiv visokog predstavnika “potpuno neprihvatljive” te da bi izdavanje naredbe o njegovom hapšenju bilo nezakonito i predstavljalo bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dejtonski sporazum već skoro tri desetljeća daje značajan doprinos tome da se održi mir u Bosni i Hercegovini.

Očuvanje ovog mirovnog poretka je glavna dužnost visokog predstavnika.

U tome on ima punu podršku Njemačke vlade. Specijalni izaslanik Vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, je upravo boravio u Bosni i Hercegovini i još jednom je ovaj stav vrlo jasno prenio gospodinu Dodiku.

Nastavak secesionističke politike predsjednika RS najviše šteti ljudima koji ovdje žive. Ta politika ima posljedice.

Njemačka vlada je prije nekoliko sedmica odlučila da dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta i da na taj način navedeni projekti budu sukcesivno okončani. Evropske komisija je, također, već otkazala finansijske pomoći”, kazali su iz Ambasade za portal Radiosarajevo.ba.

Otkazani projekti za RS

Njemačka savezna vlada odlučila je 9. augusta pustila je da isteknu četiri infrastrukturna projekta u entitetu RS ukupne vrijednosti od 105 miliona eura (210 miliona KM) i da se na taj način sukcesivno okončaju.

Pozadina toga je nastavak secesionističke politike RS i njenog predsjednika Milorada Dodika.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.

“Kao reakcija na odluke Narodne skupštine RS od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, Njemačka vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada.

Umjesto toga, predsjednik i Vlada RS nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte.

Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom”, saopćeno je ranije iz Vlade Njemačke.

Oglasio se Schmidt

Nakon otkazivanja sastanka u Banjoj Luci oglasio se i visoki predstavnik Christian Schmidt te kazao da ova posjeta nije bila definitivno dogovorena.

“Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH”, saopćeno je, između ostalog, iz OHR-a.

Ćamil Duraković je nakon otkazivanja sastanka pitao: “Ako međunarodna zajednica nije u stanju zaštititi visokog predstavnika na tlu entiteta RS, šta da očekuju građani entiteta RS ukoliko politike koje prijete miru i sigurnosti nastave nesmetano da se provode?”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.