Njemačka ministrica za Evropu Anna Luhrman obradovala bh. dijasporu vijestima: “Radimo na dvojnom državljanstvu Njemačke i BiH”

Njemačka ministrica za Evropu Anna Lührmann kazala je u da je u toku usaglašavanje o zakonskom prijedlogu koji se tiče pitanja dvojnih državljanstava BiH i Njemačke.

Također je govorila o tome šta Njemačka i Evropska unija poduzimaju povodom secesionističke politike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Portal Klix.ba razgovarao je s njom i o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, novoj vlasti u našoj zemlji kao i ekonomskim kretanjima.

Kako bi javnost u Njemačkoj reagovala da se izborni zakon i pravila o formiranju vlasti mijenjaju u izbornoj noći i nedugo nakon održanih izbora?

Predugo nije bilo napretka u reformama. Formiranje nove vlade i u Federaciji sada šalje signal dobrodošlice. Učinkovita vlada je ključna za provedbu EU reformi. Političke institucije moraju bolje funkcionirati. Njemačka podržava ostvarivanje ovih ciljeva. U skladu sa svojim mandatom, visoki predstavnik u tome djeluje samostalno.

Jasno je da odluka visokog predstavnika nije bila jednostavna i da se kao takva ne bi mogla prenijeti na Njemačku.

Da li Njemačka planira obustaviti projekte i investicije u RS-u zbog Milorada Dodika i njegove politike koju vodi? Nedavno je ponovo bio kod Vladimira Putina.

Secesionistička politika Milorada Dodika i njegova razdorna retorika su neprihvatljive. One dovode u pitanje Dejtonski sporazum. To škodi zemlji i entitetu Republika Srpska. Ovo se naravno odnosi i na investicionu klimu. A to vrijedi i za nedavnu posjetu Milorada Dodika Moskvi i njegove izjave o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine, koje osuđujemo. To je u očitoj suprotnosti sa kandidatskim statusom i nastojanjima Bosne i Hercegovine da ispuni kriterije za pristupanje EU. Takvo ponašanje koči približavanje EU i vraća zemlju unazad u procesu pridruživanja.

Njemačka će i dalje uskraćivati financijsku podršku infrastrukturnim projektima u Republici Srpskoj u trocifrenim milionskim iznosima. I na nivou Evropske unije suspenduju se veliki projekti. Po našem mišljenju, to je žalosno jer se radi o projektima koji bi dugoročno koristili Republici Srpskoj. Predstavnici Republike Srpske sada to imaju u svojim rukama da uvjerljivim odstupanjem od secesionističkog kursa prokrče put ovakvim projektima.

U BiH je formirana nova vlast na državnom nivou. Da li ima neke promjene na međunarodnom planu kada je u pitanju BiH i kakve?

Njemačka ostaje pouzdan i snažan partner uz Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU. Nova vlada se brzo mora uhvatiti u koštac sa 14 ključnih prioriteta Evropske komisije iz 2019. godine kroz konkretne reforme.

Samo tako se može iskoristi prilika koju nudi status kandidata, dodijeljen u decembru 2022. Uvjerena sam da zemlja može u narednim mjesecima postići stvarni napredak – na primjer u oblasti vladavine prava i socioekonomskim reformama. Preduslov je politička volja. Njemačka i EU su spremne podržati Bosnu i Hercegovinu u tome. Kao i do sada, zauzimat ćemo se snažno civilno društvo.

Njemačka je i zvanično ušla u recesiju. Kakva su ekonomska predviđanja za Zapadni Balkan?

Unatoč globalnim ekonomskim izazovima, njemačke kompanije pokazuju sve veći interes za Bosnu i Hercegovinu. Veliki plus predstavlja geografska blizina naših zemalja. Ali i kada je u pitanja obnovljiva energija, ova zemlja ima veliki potencijal. Ovdje je bitno u što kraćem roku započeti procese transformacije. Jer već sada je jasno da će proizvodnja koja nije “zelena” imati jake konkurentske nedostatke u budućnosti.

EU planira uvesti namete na robu koja se proizvodi iz fosilne energije, posebno na ugalj. Dakle, ključno je sljedeće: reformski zastoji ili čak nazadovanje u reformama i secesionistička retorika su otrov za investicije. Ovdje stalno dobijamo uznemirujuće upite iz privrede. Stoga glavni prioritet treba da bude jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije.

Da li državljani BiH uskoro mogu očekivati mogućnost dvojnog državljanstva s Njemačkom s obzirom na veliki broj državljana BiH koji žive i rade u Njemačkoj? Poznato je da je to trenutno u formi Nacrta zakona.

Znamo da je ovo za mnoge ljude na zapadnom Balkanu važno pitanje. U toku je usaglašavanje o zakonskom prijedlogu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.