in

Njemačka Vlada se oglasila, iznijeli su vrlo jasan stav: “Podjele u BiH bi se mogle dodatno produbiti principom ‘legitimnog političkog predstavljanja’”

Njemačka Vlada objavila je zvanični stav o pregovorima koji se vode u Bosni i Hercegovini o reformi Izbornog zakona

Njemačka Vlada objavila je zvanični stav o pregovorima koji se vode u Bosni i Hercegovini o reformi Izbornog zakona.

“Kako bi se zaustavila diskriminacija građana Bosne i Hercegovine koji ne pripadaju jednom od konstitutivnih naroda, implementacija ‘Sejdić-Finci’ odluke Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine kroz ustavne promjene je od ključnog značaja”, navodi se u dokumentu njemačkog ministarstva za vanjske poslove, prenosi N1.

Prevazilaženje etničkih podjela u zemlji bi trebao biti vodeći politički cilj u rješavanju pitanja Sejdić-Finci, ističe se u dokumentu.

“Njemačka Vlada smatra kako bi princip ‘legitimnog političkog predstavljanja’, koji se pominje u kontekstu izborne reforme, mogao dodatno produbiti podjelu u BiH I zakomplicirati implementaciju relevantnih sudskih presuda,” navodi se u dokumentu.

Vijeće za politiku demokratizacije koje je objavilo dokument na zvaničnoj Twitter stranici dodaje kako ovaj dokument predstavlja distanciranje njemačke vlade od 3. mostarskog sporazuma u kojem su izloženi principi za izmjenu izbornog zakona te odbacivanje političkog stava HDZ BiH.

Tešnju pripalo 720.000 KM, novac ide i u Zenicu, Mostar, Bihać… Pogledajte kako će sredstva biti raspoređena, Vlada Federacije za zdravstvene ustanove izdvojila 60 miliona KM

Odmah reagovali: Iz HNS-a se oglasili nakon jasnih poruka iz Njemačke o situaciji u Bosni i Hercegovini i izmjenama Izbornog zakona