Njemački europarlamentarac Dietmar Köster “direktno u sami centar”: “Schmidtov prijedlog nije samo pravno sporan, već i korak unazad za BiH”

Nastavljaju se nizati reakcije povodom namjere visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.

Oglasio se i Dietmar Köster, zastupnik SPD-a u Vanjskom komitetu Evropskog parlamenta.

Köster je na Facebooku poručio da je Bosni i Hercegovini potrebna reforma biračkih prava koja odgovara principu jednakog glasanja za sve.

– Visoki predstavnik za BiH, njemački političar Christian Schmidt, sa svojim ovlastima, želi provesti izbornu reformu za predstojeće izbore 2. oktobra čime bi se učvrstila etnička podjela u zemlji – naveo je on.

Naglasio je da bi se takvim rješenjem predstavnicima naroda koji u pojedinim kantonima čini manje od tri posto stanovništva onemogućilo da se kandiduju za Dom naroda Federacije BiH.

– Ne samo da je ovo pravno sporno, već bi politički značilo veliki korak unazad za Bosnu i Hercegovinu u prevazilaženju etničke podjele zemlje.

Bosni i Hercegovini je potrebna reforma glasačkog prava koja odgovara principu ravnopravnog glasanja za sve.

Ovo je standard u Evropskoj uniji.

Prijedlog visokog predstavnika Schmidta je u suprotnosti s odlukom Evropskog parlamenta od 6. jula ove godine – zaključio je Köster.

U novembru prošle godine Köster je u službenoj posjeti BiH bio sa Tineke Strik, kolegicom iz EU parlamenta.

On je tada poručio da se ne može šutjeti pred etnonacionalističkom retorikom i postupcima takve težine da bi mogli potaknuti napetosti u cijeloj regiji zapadnog Balkana, dodajući da u Evropi nema mjesta poricanju genocida, niti nekažnjivosti političara koji krše vladavinu prava.

– Ponovno potvrđujemo našu snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenim evropskim integracijama.

Samo demokratska Bosna i Hercegovina utemeljena na vladavini prava ima budućnost u EU – zaključio je Koster.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.