Njemački mediji o ekonomiji u BiH

Bosna i Hercegovina godinu završava sa padom društvenog proizvoda od oko pet posto. Zbog velikog pada privrede, posljedice su neminovne u ovoj godini, a prema svim pokazateljima, BiH više nije ni u recesiji.

Prema definiciji, recesijom se smatra pad privrede tokom dva uzastopna kvartala, a depresijom, ukoliko ovaj pad traje duže od tog perioda.

Očekivanja

S obzirom da BiH bilježi pad već treći kvartal, ekonomisti tvrde da će ovo još gora godina, a statistički podaci o ranijem rastu su se “šminkali” za potrebe politike.

“Mi smo na evropskom dnu. Koliko god šminkali podatke, najmanje trošimo, najsiromašniji smo. Ne treba niko da priča ništa, stanje pokazuje realnu situaciju. Najvažnije je da vidimo ko će da piše ćirilicom a ko latinicom, a o tome kako neko preduzeće radi, to je druga priča.

“Prikazivanje nas da smo najbolji u reginu je besmisleno“, kaže ekonomistica, Svetlana Cenić podsjećajući da vlasti, osim manje podrške u doba korone, nisu uradili ništa kako bi odgovorili izazovima sa kojima se susreću sve svjetske ekonomije.

Aktuelna kriza izazvana virusom korona, dovela je do velikog pada potražnje, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Nezabilježen pad izvoza roba i usluga, koji je po nekim procjenama bio preko deset posto. U isto vrijeme, privatna potrošnja građana opala je za oko šest posto i to je osnovni pokazatelji za pad BDP-a od preko pet posto.

Očekivane prognoze

Prognoze nisu dobre ni za ovu godinu, jer se pad očekuje i do kraja godine, od sektora transporta, industrijske proizvodnje, pada prometa u maloprodaji.

Prihodi od indirektnih poreza su za 9,3 posto manji u odnosu na prošlu godinu, a razlog je manji uvoz. Došlo je i do pada naplate PDV-a u unutrašnjem prometu, kao i ukupnog smanjenja potrošnje.

“To su osnovni razlozi. Činjenica je da su za 9,3 posto manji prihodi. Upoređujući te podatke sa zemljama u okruženju, možemo reći da su prihodi bili dobri“, kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.