Norveški ambasador Olav Reinertsen kod Hadžifejzovića otvoreno: “BiH se suočava sa zahtjevnom situacijom, ozbiljnom političkom krizom”

Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u BiH gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem: “Građani BiH se ne trebaju bojati – to je obećanje međunarodne zajednice!”

Reinertsen, ambasador Norveške: “Članstvo BiH u NATO-u nije na dnevnom redu, ali su NATO vrata uvijek otvorena!”

Reinertsen: “Ne komentarišem intervjue kao što je ovaj sa Kalabuhovom! Kalabuhov i ja imamo različite poglede prema NATO putu! Što se tiče BiH i njenih ciljeva vanjske politike, jasan sam: to je odluka koja zavisi od građana i lidera!

Mi iz međunarodne zajednice ne treba da se miješamo! Norveška zagovara balansiranu i nepristrasnu politiku! Možemo imati diskusije sa svim političkim liderima! To se odnosi i na NATO! Nećemo se miješati u unutrašnja pitanja jedne demokratske zemlje!

Neće biti nikakve reakcije od Rusije; to mi je nerealno! BiH ima program reformi sa NATO-om! Članstvo u NATO nije na dnevnom redu, nego bliska saradnja, čak i sa RS-om koja negira NATO put!

BiH se suočava sa zahtjevnom situacijom, ozbiljnom političkom krizom! Ne mogu Dodiku, Bakiru ili Trojki reći šta da rade! Ja im predstavljam NATO kao opciju; na njima je da donesu odluku!

Alternativa je da ja treba da kažem političarima da je vaš stav pogrešan! Mi nećemo nametati rješenja!

Postoji značajna većina u BiH koja zagovara članstvo u NATO! Vrata NATO-a uvijek otvorena za BiH! Interes da BiH ima NATO kao članicu je ista kao i sa susjednim državama! Stabilna BiH znači stabilna regija zapadnog Balkana, a to znači stabilna Evropa!

Moramo se pobrinuti da građani BiH imaju siguran život! NATO je garant za sigurno okruženje u BiH!

Često me pitaju: ‘Šta ako se mandat EUFOR-a ne produži…?’ Norveška i NATO su u potpunosti predani i podržavaju produženje EUFOR-ovog mandata! Građani BiH ne treba da se boje!”

Hadžifejzović: “Jeste li sigurni?!”

Reinertsen: “Siguran sam; uvjeren sam da će mandat EUFOR-a biti produžen!”

Hadžifejzović: “Da ne bi puklo, što ne ojačate Brčko?!”

Reinertsen: “Imamo dogovor! Sve dok mandat EUFOR-a funkcioniše, nema potrebe da NATO interveniše u BiH! NATO i Stoltenberg zabrinuti zbog situacije u BiH! Gruzija, Moldavija i BiH definisane su kao tri ugrožene zemlje!

NATO pojačava finansjsku podršku odbrambenim snagama BiH! EUFOR trebamo čuvati i podržavati! NATO nema izvršni mandat i fokus na BiH! NATO daje podršku Oružanim snagama BiH!

To je jedan od najvećih uspjeha u BiH – multietična vojska! Za nas je jako važno za zaštitu! Norveška vidi BiH kao ravnopravnog partnera! Nismo došli da govorimo bh. političarima šta da rade! NATO je koristan za BiH, ali ne morate biti članica; to je vaša odluka!

Moramo razvijati komercijalne odnose! Obnovljiva energija, promjene u klimi, nova zelena budućnost… to treba biti u vrhu dnevnog reda…

Trebaju nam inžinjeri, ljudi koji će raditi! Ne vjerujemo da ćemo u potpunosti moći izbjeći korupciju, ali vjerujemo našim projektnim partnerima! Gdje postoji novac, postoji i rizik! Uvjeravam vas da će građani BiH imati sigurno okruženje! To je obećanje međunarodne zajednice!”

Pogledajte gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.